UPDATE: Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat luni, la întâlnirea cu sindicaliștii din ANP desfășurată la Penitenciarul Gherla, că este regretabil că în România se adoptă legi înainte să se vadă dacă există resurse financiare și umane pentru aplicarea lor, potrivit Agerpres.
"Este regretabil că în această țară adoptăm legi înainte să vedem dacă avem resursa financiară și resursa umană. Pot cita 20 de legi care sunt minunate, dar într-o lume ideală, pentru care nu există bani. Și probațiunea este un exemplu foarte bun", a spus Raluca Prună.
Ea a explicat că nu știe dacă vor fi ocupate toate posturile din sistemul penitenciar și că va cere mai multe posturi în special pentru sistemul de probațiune, unde sunt 355 de persoane care se ocupă de 58.000 de persoane, față de 15.000 de persoane din schema de personal a ANP, care se ocupă de 28.000 de persoane private de libertate.
"Sunt 15.000 de posturi, s-au pensionat 1.000, dar vor fi angajați 1.800. În ceea ce privește orele suplimentare, voi discuta cu colegii din sistemul de apărare, pentru că nu sunt plătite peste tot aceste ore", a adăugat ministrul Justiției.
UPDATE: Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, s-a întâlnit, luni, la Penitenciarul Gherla cu reprezentanţii sindicaliştilor din Administraţia Penitenciarelor, care i-au prezentat cererile lor legate de plata orelor suplimentare, de lipsa de personal şi de diferenţele salariale din sistem, potrivit News.ro.
La finalul discuţiilor, sindicaliştii s-au arătat nemulţumiţi de rezultat, ei spunând că vor continua protestele.
”Avem trei luni de când nu avem nicio rezolvare, vom continua cu mişcările de protest până când vom intra în normalitate. Nu a fost nicio rezolvare, negocierile au fost un eşec”, a spus Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Florin Şchiopu.
El a spus că Raluca Prună le-a dat doar un nou termen - jumătatea lunii octombrie - pentru discutarea problemelor lor.
”Cum am intrat aşa am ieşit. Am avut răbdare, am avut înţelegere, am lăsat-o să lucreze cu ministrul Muncii, dar nu s-a îmtâmplat nimic, ci doar poartă o corespondenţă, şi noi nu ştim dacă se va concretiza. Ne-a mai dat un termen, jumătatea lunii octombrie, şi cam atât. Deci îi cerem, în continuare, demisia ministerului Justiţiei. Vom protesta până când ori va pleca ministrul, ori vom primi banii ca în celelalte instituţi din sistemul de apărare”, a mai spus Şchiopu.
Protestul angajaţilor de la Penitenciarul Gherla continuă până la ora 15.00.
Peste o sută de angajaţi de la Penitenciarul Gherla, din judeţul Cluj, protestează, luni dimineaţă, în faţa unităţii de detenţie, ei aducând două pungi cu prune şi afişând o foaie albă cu mesajul ”Nu atingeţi pruna sensibilă”. De asemenea, protestatarii au huiduit-o pe Raluca Prună în momentul în care ministrul Justiţiei a ajuns la Penitenciarul Gherla.
Protestatarii s-au adunat în faţa Penitenciarului Gherla, în jurul orei 9.00, ei având vuvuzele şi bannere pe care scrie ”Muncim pe datorie, ruşine să vă fie”, ”Legea trebuie aplicată nu încălcată”, ”Stop discriminării”, scrie News.ro.
De asemenea, ei scandează ”Demisia”, ”Ruşine să vă fie”, ”Jos Guvernul”, ”Jos ministrul minicinos”.
Angajaţii au adus şi două pungi cu prune şi o pâine feliată pe care le-au pus pe asfalt şi au afişat o foaie albă cu mesajul: ”Nu atingeţi pruna sensibilă”.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a ajuns la Penitenciarul Gherla în jurul orei 10.15, ea fiind huiduită de protestatari.
Prună urmează să viziteze Centrul Terapeutic pentru Femei Gherla din cadrul penitenciarului şi să aibă discuţii cu sindicaliştii de la Penitenciarul Gherla.
Tot luni dimineaţă, aproximativ 50 de angajaţi de la Penitenciarul Poarta Albă şi Penitenciarul Spital Poarta Albă au protestat în faţa unităţii de detenţie, nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca salariaţii din sistemul de apărare şi ordine publică, ei cerând demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, şi a ministrului Muncii, Dragoş Pâslaru.
Acţiuni similare au loc, luni, şi în penitenciarele Craiova, Giurgiu şi Codlea.
Angajaţii din penitenciare au ameninţat, încă din 15 septembrie, cu proteste în fiecare săptămână, la câte zece unităţi de detenţie şi cu miting la Ministerul Justiţiei, la începutul lunii octombrie, nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca cei din sistemul de apărare şi ordine publică, respectiv că în salariile lor nu au fost incluse sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009.