Ministerul Afacerilor Externe este singura structură a statului cu personalitate juridică în țări terțe și poate interpela sau sesiza autorități competente în acțiuni de reglementare a spațiului online din orice țară, inclusiv traficul și controlul servelor pot fi gestionate de ei. Toate aceste demersuri fac parte dintr-o strategie de „combatere și contracarare” și există mari șanse ca presei să i se aplice măsuri punitive sau să se întreprindă acțiuni juridice împotriva ei. Sunt milioane de români din diaspora care se informează din mediul online, pentru că nu au alte produse în mass-media dedicate lor și specificului nevoilor lor. Există adevărate comunități în online sub formă de grupuri pe țări și regiuni, unele cu sute de mii de membri, potrivit mărturiilor unui ascultător din diaspora.
E știut și dovedit că încă din 2014 românii din diaspora au fost folosiți și manipulați electoral, aceasta fiind o rețetă câștigătoare clasică. Așadar, pare că a început bătălia pentru diaspora, scrie solidnews.ro.
„M-am uitat pe proiectul de lege și de investiție și ceea ce vor să facă ei este un Minister al Adevărului. Cum adică să vină o Inteligență Artificială să identifice temele de propagandă falsă și temele valabile? După ce criterii ‘judecă’ acea Inteligență Artificială? E clar că țintesc și diaspora, dar țintesc și ceea ce consideră ei că ar fi propagandă, și asta este o încălcare gravă a Constituției, a dreptului de liberă gândire, informare și exprimare.
Nu se poate să vină Ciolacu săptămâna asta să spună că el nu poate să reglementeze Youtube-ul sau să intervină, nici în calitate de prim-ministru, nici în calitate de președinte de partid; dar intervine Inteligența Artificială? Nu doar cetățenii români, dar și CNA-ul ar trebui să protesteze împotriva acestei intenții samavolnice și neconstituționale a MAE-ului!”, a comentat Andrei Gușă.