"Toate moleculele pe care Comisia de Boli infecţioase le recomandă pentru tratamentul pacienţilor cu COVID-19 sunt menţionate în cadrul protocolului terapeutic. Pentru aceste medicamente (aduse ilegal - n.red.) nu există o recomandare fermă de utilizare. Dacă ar fi fost dovezi ştiinţifice în acest sens, acestea ar fi fost luate în considerare, am fi găsit o formulă prin care aceste medicamente să fie adus pe căi legale în România şi utilizate aşa cum se cuvine, profesional, în urma unui consult, ca urmare a unei prescripţii medicale. În acest moment nu sunt dovezi ştiinţifice care să recomande, din punct de vedere ştiinţific, utilizarea respectivului antiviral", a afirmat Baciu, citat de
HotNews.ro.
Cel mai cunoscut antiviral adus pe piața neagră din alte țări este Arbidol, medicament folosit în Ucraina și Republica Moldova, dar neautorizat în Uniunea Europeană.
Andrei Baciu îi sfătuiește pe românii care se infectează cu virusul SARS-CoV2 să meargă la medic, unde pot primi Favipiravir, medicament ce face parte din protocolul de tratament pentru formele ușoare de coronavirus.
Favipiravirul, spune medicul, poate fi administrat și acasă, dar este nevoie de consult medical în ambulatoriu pentru a îl obține și este eliberat doar în farmaciile cu circuit închis, din spitale.
Reamintim că polițiștii de frontieră și lucrătorii vamali din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret – I.T.P.F. Sighetu Marmației au descoperit, luni, 7.000 de capsule antivirale de proveniență ucraineană, ascunse în plafonul unui microbuz condus de un bărbat cu dublă cetățenie româno-ucraineană.
Medicamentele în valoare totală de 17.500 de lei au fost ridicate în vederea confiscării, iar bărbatul a fost sancționat contravențional de către reprezentanții Biroului Vamal Siret cu amendă în valoare de 4.000 de lei.
Despre Arbidol, controversatul antiviral pentru gripă, intens promovat în țara noastră de omul de afaceri Gigi Becali, se spune că s-ar vinde pe piața neagră cu 200-300 de lei cutia, deși eficiența sa nu este clar dovedită în ceea ce privește COVID-19.
Mai mult decât atât, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR) din România a anunțat deja, într-un comunicat publicat pe data de 10 noiembrie, că medicamentul Arbidol NU este autorizat în țara noastră, dar nici în Republica Moldova.
Medicii au tras, la rândul lor, un semnal ferm de alarmă în legătură cu utilizarea antiviralelor Arbidol și Arbivir, după care romanii aleargă în aceasta perioadă. Riscurile la care se expun oamenii, spun ei, sunt uriașe, de la afecțiuni cardiace și până la eventuale malformații congenitale dacă este să ne referim la un făt.