"Din punctul nostru de vedere cea mai importantă modificare adusă în aşa-zisa vinere neagră (pe 10 decembrie în Parlament, n.r.) a fost reintroducerea în Codul Penal a insultei şi calomniei", a spus Andreescu, adăugând că acest lucru afectează grav libertatea de exprimare şi în special libertatea presei.
Ea a mai atras atenţia că reintroducerea în Codul Penal a insultei şi calomniei s-a făcut netransparent, prin proiectul de lege privind modificarea articolului 74 indice 1 din Codul Penal, care se referă la reducerea pedepselor în cazul infracţiunilor de gestiune frauduloasă, înşelăciune, delapidare, abuz şi neglijenţă în serviciu.
Prin acelaşi proiect, s-a propus şi reintroducerea în Codul Penal, a articolului 205, referitor la insultă, şi a articolului 206, referitor la calmnie, articole care au fost abrogate.
Aceste modificări ar urma să fie incluse şi în noul Cod Penal, ce intră în vigoare de la 1 februarie 2014, potrivit proiectului de lege.
Însă aceste prevederi nu au fost sesizate Curţii Constituţionale, care ar fi putut totuşi să declare legile de modificare a Codului Penal, adoptate de Parlament în 10 decembrie, în integralitatea lor neconstituţionale, a mai spus Andreescu.
"Decizia Curţii poate fi văzută ca fiind pozitivă la nivelul luptei anticorupţie, MCV şi aşa mai departe. Dar este un pas înapoi pentru drepturile omului", a mai spus directorul executiv al APADOR-CH, adăugând că tendinţa este de dezincriminare a insultei şi calomniei, după cum arată jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi recomandările Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Aceasta a mai adăugat că incriminarea insultei şi calomniei "va descuraja efectuarea de anchete jurnalistice, mai ales în domeniul corupţiei", în care faptele sunt foarte greu de dovedit.
Judecătorii Curţii Constituţionale au discutat, miercuri, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de 50 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal, cu privire la dispoziţii din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative (actualul Codul Penal şi noul Cod Penal) şi la articolul unic din Legea pentru modificarea articolului 253 indice 1 din Codul Penal.
În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a decis, cu unanimitate de voturi, că modificările sesizate sunt neconstituţionale.