O fată din Bucureşti a sunat la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, pentru a cere ajutor. Timp de 40 de minute, aceasta a avut dureri groaznice, contracţii abdominale, respiraţie extrem de îngreunată. Primul apel a fost în jurul orei 20:26. Între timp, a sosit şi iubitul fetei care a sunat din nou la Ambulanţă pentru a-i ruga să urgenteze cazul, scrie Evenimentul Zilei.
Aproximativ 20 de minute mai târziu fratele tinerei a sunat pentru a întreba unde este salvarea, însă i s-a spus să aştepte şi i-a fost închis telefonul în nas.
După o jumătate de oră, timp în care starea de sănătate a fetei s-a agravat, aceasta a sunat din nou la Ambulanţă.
La 21:29, în urma apelului cu numărul 5, din centrala 112, fetei i s-a făcut legatura la dispeceratul Serviciului de Ambulanţă, unde a vorbit cu aceeaşi doamnă care îi preluase cazul. Această doamnă, platită din bani publici, i-a vorbit extrem de urât, spunându-i că are probleme cu capul: "puştoaico, ai probleme la cap, du-te şi te caută".
În final, la ora 21:36 a venit şi ambulanţa, după 70 de minute, adică mai bine de o oră. După ce au tratat-o, doctorii i-au permis să facă poză fişei lor de observaţie. Aceştia au fost anuntaţi la 49 de minute distanţă de la primul apel.
Contactaţi de sursa citată, reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti au recunoscut întârzierea de o oră şi jumătate şi au oferit o explicaţie pentru această situaţie: după ce au ajuns la pacientă, medicii au constatat că nu avea o stare care să îi pună viaţa în pericol. Va urma şi o anchetă care vizează limbajul folosit de operatorul de la Ambulanţă.
Fata a declarat că suferă de crize stomacale de mai mult timp, însă de data aceasta s-au agravat. A apelat la Serviciul de Ambulanţă la 40 de minute distanţă de la momentul în care a început starea de rău, iar în perioada în care a aşteptat salvarea, şi-a sunat doctorul de familie şi a luat mai multe calmante. Când a venit ambulanţa, starea sa de sănătate se îmbunătăţise.
În plus, susţine că nu este o persoană care se sperie repede şi nu suferă de atacuri de panică.
A fost sunată de conducerea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi i s-a spus că centralista va primi un avertisment scris, însă tânăra doreşte să depună o plângere la OPC împotriva acesteia.
Fata spune că scopul său nu este să denigreze Serviciul de Ambulanţă, ci doar să producă o schimbare în bine.
Dr. Alis Grasu, directorul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, a declarat în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei următoarele:
“ Am luat şi eu legătură cu doamna în cauză şi vreau să vă spun în primul rând că starea dânsei nu îi punea viaţa în pericol. Atunci când a ajuns ambulanţa, după o oră şi jumătate, doamna a cerut să i se administreze un calmant pentru dureri lombare şi a refuzat să fie transportată la spital pentru investigaţii ulterioare, susţinând că are o mătuşă doctor care i-a recomandat injecţia cu calmant.
În afară de asta, vreau să vă spun că doamna făcuse un atac de panică, de aici problema cu respiraţia, dar nu îi punea în pericol viaţa. Primim zilnic peste 1.300 de apeluri, iar operatoarele noastre trebuie să aleagă, să selecteze urgenţele reale de glume proaste, apeluri false etc. În momentul în care a sunat doamna, 50 de cazuri erau în aşteptare. Noi aveam 39 de echipaje deja pe teren la alte cazuri, iar până când a ajuns Ambulanţa la dânsa, am mai primit încă 54 de solicitări.
Voi convoca o comisie de disciplină ca să analizeze comportamentul operatoarei şi probabil că o voi penaliza. ’’