Fetiţa de un an şi trei luni dusă vineri la Iaşi cu suspiciune de sindrom hemolitic uremic nu avea şi insuficienţă renală.
Probele de la fetiţă au fost trimise, sâmbătă, la Institutul Cantacuzino. La investigaţii s-a văzut că e bacteria E-Coli enterohemoragică. Tulpina produce toxina Shiga, care le-a atacat organele micuţilor din Argeş.
Şi de la mama copilei internate la Iaşi au fost luate probe. Fetiţa e bine, deşi acasă i s-au dat antibiotice fără reţetă. Ar putea fi externată în câteva zile. A făcut o formă uşoară de boală, spre deosebire de cei 12 copii din Argeş care au ajuns la "Marie Curie", informează știri.tvr.ro.
În cazul copiilor din Argeş, nu a ieşit nimic la analize.
Indiferent că aveau izolată tulpina sau nu, evoluţia ar fi fost aceeaşi. Forma fulminantă a bolii a determinat decesul.
Cei şapte copilaşi aflaţi încă pe patul de spital, la "Marie Curie", sunt tot mai bine. Patru mai fac dializă, dar rinichii încep să li se refacă. Temerile persistă pentru trei dintre micuţi.
Au făcut această boală pe fondul altor afecţiuni. Există încă pericole, pot apărea complicaţii.
Toate complicaţiile, cazurile de boli transmisibile şi cele neobişnuite vor fi trecute într-un registru special. O va impune Ministerul Sănătăţii tuturor spitalelor din ţară. Din martie, vor începe controale încrucişate între judeţe - ca să nu se mai ajungă la tragedii fiindcă nu se respectă regulile.
Cele mai multe spitale controlate anul trecut au primit numai avertismente. În doar două cazuri a fost suspendată activitatea. Au fost date şi 55 de amenzi.
O mie de lei e maximul pentru persoanele care încalcă regulile. Doar atât a primit şi managerul spitalului de la Piteşti, fiindcă a raportat nenorocirea abia după aproape două săptămâni.