Mulți se gândeau dinainte la posibilitatea ca un telefon cu un ecran E-Ink să își facă apariția pe piață, un telefon care să aibă o autonomie impresionantă a bateriei datorită tehnologiei care consumă extrem de puțină energie. Yotaphone a fost primul care a transformat aceste vise în realitate, o primă încercarea a rușilor de la Yota să revoluționeze industria smartphone-urilor.
La fel ca orice dispozitiv, însă, și acesta a venit cu punctele lui tari și punctele lui slabe. Prima generația de Yotaphone avea într-adevărat un display secundar E-Ink foarte bun, cu software care să îl pună în valoare și un design solid, dar, în ciuda acestor lucruri, autonomia bateriei nu era deloc impresionantă, ecranul cu cerneală se mișca relativ încet și nu era extrem de permisiv.
Cantitatea imensă de feedback, atât pozitiv cât și negativ, primită de Yota în urma lansării acestui telefon i-a ajutat să își dea seama care sunt capitolele la care ar trebui să lucreze mai mult. Astfel, în vederea lansării cele de-a doua generații de Yotaphone, era nevoie ca absolut fiecare aspect al telefonului, începând cu design-ul și terminând software-ul dedicat ecranului E-Ink tactil, să aibă parte de un upgrade. Uitându-ne acum la Yotaphone 2, ne putem da seama clar că Yota a făcut exact acest lucru, noul smartphone reprezentând un uriaș pas înainte față de predecesorul său.