Direcţia de Sănătate Publică Brăila a informat Instituţia Prefectului Judeţul Brăila cu privire la confirmarea a două noi cazuri de meningită cu virus West-Nile, la încă două persoane din judeţul Brăila.
”Menţionăm că acestea sunt cazurile 3 şi 4 confirmate de meningită cu virus West Nile pe teritoriul judeţului Brăila în perioada de supraveghere 5 iunie – 31 octombrie 2023”, a precizat Prefectura Brăilei.
Este vorba despre o femeie de 83 ani, cu domiciliul şi expunerea în localitatea Ulmu (UAT Ulmu), internată în data de 01.09.2023, pe Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic de Urgenţă Brăila, cu diagnostic de meningită acută, transferată în data de 02.09.2023 în secţia ATI a Spitalului Clinic de Urgenţă Brăila, cu o formă severă de boală, cu evoluţie nefavorabilă. În data de 04.09.2023 pacienta a decedat.
Al doilea caz se referă la un bărbat de 62 ani, cu domiciliul în satul Plopi, UAT Măraşu şi expunerea la domiciliul flotant din localitatea Lacu Sărat, la o fermă de bovine, internat în data de 06.09.2023, pe Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Clinic de Urgenţă Brăila, cu o formă uşoară de boală, cu evoluţie favorabilă, a transmis DSP Brăila.
DSP Brăila recomandă, în cazul simptomelor severe, prezentarea de urgenţă la medic. În același timp, unităţile medicale din judeţ trebuie ca, în cazul oricărei suspiciuni de meningită / meningoencefalită / encefalită, sindrom febril de etiologie neprecizată, să trimită pacienţii în cauză către Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Brăila.
40 de cazuri de infecție cu virusul WEST NILE în România - 6 DECESE
De la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile (06.06.2023) până la
data de 07.09.2023 s-au înregistrat 40 de cazuri dintre care 38 cazuri confirmate si 2 cazuri probabile de infecție cu virusul West Nile. Din aceste cazuri 6 au decedat, potrivit Institutului Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Un număr de 28 de cazuri au fost confirmate cu infecţie cu virusul West Nile de la începutul perioadei de supraveghere a acestei afecţiuni (6 iunie) până pe 30 august.
Cazurile de infectare cu West Nile s-au înregistrat la următoarele grupe de vârstă:
20-29 de ani - 1
30-39 de ani - 0
40-49 de ani - 1
50-59 de ani - 9
60-69 de ani - 13
70-79 deani - 10
mai mare sau egal cu 80 de ani - 6
Total cazuri - 40
Au fost înregistrate 6 decese în județele: Ilfov (2), jud. Dolj (1), Prahova (1), Satu Mare (1), Sibiu (1).
SIMPTOME INFECTARE CU VIRUSUL WEST NILE
Majoritatea persoanelor infectate cu acest virus fie nu dezvolta simptome, fie se confrunta doar cu febră și dureri de cap ușoare. Cu toate acestea, unele persoane dezvoltă o boală care poate pune viața in pericol, boală care include inflamația la nivelul măduvei spinării sau al creierului.
Simptomele unei infecții grave sunt:
- febră ridicată;
- dureri de cap puternice;
- rigiditate la nivelul gâtului;
- dezorientare sau confuzie;
- convulsie musculară;
- paralizie parțială sau slăbiciune musculară;
- pierderea vederii;
- amorțeală.
RECOMANDĂRI PENTRU POPULAȚIE PENTRU EVITAREA INFECTĂRII CU VIRUSUL WEST NILE
– purtarea îmbrăcămintei cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, dacă ieşim seara din locuinţe sau ieşim seara în parc la plimbare sau când mergem în pădure, la pescuit;
– utilizarea de substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor comercializate în farmacii (DEET, icaridină/ picardină, IR 3535), în concordanţă cu instrucţiunile de pe etichetă, pe care sa le aplicăm pe părţile descoperite ale corpului;
– împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă (plase protecţie la ferestre/ uşi);
– utilizarea de substanţe insecticide în locuinţă şi în jurul locuinţei;
– utilizarea în locuinţă a aerului condiţionat;
– utilizarea plaselor împotriva ţânţarilor în jurul paturilor, în cazul în care nu sunt disponibile celelalte măsuri menţionate anterior sau dacă dormiţi în aer liber;
– acoperirea pătuţului copilului sau căruciorului cu plase împotriva ţânţarilor, a transmis DSP Brăila.
Recomandările INSP în vederea protejării împotriva infectării cu virusul West Nile:
- Evitați expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
- Utilizați substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor;
- Utilizați substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței;
- Împiedicați pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre);
- Asigurați desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;
- Îndepărtați recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.