Joi, 13 aprilie, Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a procurorului Alina Albu în funcția de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, pentru o perioadă de 3 ani.
Cătălin Predoiu a propus-o pe Alina Albu pentru a prelua șefia DIICOT, un procuror au experienţă, însă magistratul a primit aviz negativ de la CSM, ceea ce a dus la reluarea interviului la Ministerul Justiţiei.
Alina Albu a primit pe 16 martie 5 voturi negative și unul pozitiv. Avizul CSM este însă unul consultativ.
„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea ministrului justiţiei de numire în funcţia de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a doamnei Albu Alina, procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilorde Criminalitate Organizată și Terorism - structura centrală. (majoritate: 1 votda, 5 voturi nu )", este decizia procurorilor din CSM.
Alina Albu a lucrat la mai multe dosare importante, printre care se numără și cazul crimelor de la Caracal. În acest caz, ea a luat decizia de a amenda-o pe Monica Melencu, mama Luizei, adolescenta de 18 ani ucisă de Gheorghe Dincă.
În timpul interviului care a durat aproape trei ore, Alina Albu a fost întrebată despre o posibilă remușcare legată de amenda aplicată mamei Luizei în urma refuzului acesteia de a-i fi prelevate probe biologice în vederea unei expertize ADN în SUA.
„Dacă mă întrebaţi de remuşcări, în cariera mea nu am avut momente în care să am remuşcări pentru că aş fi creat vreun disconfort cuiva. Am încercat în fel şi chip ca acea probă să poată fi administrată. Am început cu cele mai soft şi cele mai bune metode de a colabora şi interacţiona cu persoanele respective. Nu am avut niciodată intenţia de a face rău, ci din contră, să iasă adevărul la lumină", a explicat Albu atunci.