„Acest medicament ar putea să fie extrem de bun, nu neagă nimeni acest lucru, dar noi suntem o țară din Uniunea Europeană. În UE, medicamentele de uz uman trebuie să fie aprobate fie de Agenția Europeană a Medicamentelor fie de Agenția Națională. Deci, în momentul în care această aprobare pentru acest medicament care va veni și noi vom ști care este doza optimă pentru tratatrea infecției cu noul coronavirus, nu este niciun fel de problemă.
Dar până atunci, un medicament care ar rămâne aprobat doar pentru uz veterinar, în mod evident, nu poate fi prescris de medic, pentru că medicul veterinar nu poate să prescrie la om, iar medicul uman nu poate să prescrie un medicament care nu este autorizat pentru folosirea la om. Deci, este extrem de simplă chestiunea asta și atunci nu avem decât două soluții: fie să așteptăm aprobarea din partea Agenției Europene a Medicamentului, fie să începem noi o procedură de evaluarea a studiilor clinice care au fost făcute până în momentul de față și Agenția Medicamentului din România are acest drept, sigur, sub supravegherea Agenției Europene a Medicamentului să recomande utilizarea lui, dozajul și forma în care se administrează la pacienții care sunt infectați Covid.
Dar apare o problemă aici, care mi se pare extrem de ciudată. Noi discutăm despre vaccin, unii n-au încredere în vaccin, citesc prospectul, apropo de reacții adverse, dar sunt gata să ia în mod profilactic, permanent acest medicament ori aceste medicamente sunt toxice. Dacă iei în fiecare zi câte o pastilă de ivermectină, efectul este cumulativ și poate să fie deosebit de toxic. Este un antiparazitar folosit în sectorul veterinar”, a declarat Alexandru Rafila.