Operațiune dificilă de salvare de la scufundare în Marea Neagră în cazul unei nave cargo, în apropiere de Portul Constanța. Alerta a fost dată miercuri în jurul orei 15:00. Abia în seara zilei de miercuri s-a reușit o ușoară redresare a navei, în cadrul unei prime perioade de 5 ore a operațiunii.
Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) a anunțat că la bordul navei cargo, ce transportă grâu, se află 8 persoane. ARSVOM a intervenit cu două nave, Phoenix și BRIZO în operațiunea de salvare.
Nava cargo se afla la distanța de 1,2 mile marine, însă inițial nu avea curent și nu a putut ancora, a transmis ARSVOM.
Miercuri seară s-a renunțat la ancoră, iar nava a fost remorcată de o navă de la Black Sea și asistată de navele ARSVOM, Sar Phoenix și BRIZO. În același timp, au început pregătirile pentru scoaterea navei din apă, după ce comandantul a cerut și pompe în acest sens, potrivit Ziua de Constanța.
Căpitănia port Constanța a dispus remorcarea navei JETMAX2 până în rada interioară. R/M BRIZO a fost direcționat spre bază, unde a luat la bord cabluri electrice și pompe submersibile, pentru a încerca să salveze nava JETMAX2 .
După ora 19.30, nava multirol BRIZO a ajuns lângă nava JETMAX2 și au început operațiuni de salvare cu ajutorul pompelor submersibile, cabluri electrice etc.
Nava BRIZO, aparținând ARSVOM, a reușit să restabilească curentul electric pe nava avariată JETMAX2 și a început pomparea apei din bancul de balast inundat. Puntea principala a ieșit de sub apă, iar nava a început să se redreseze. BRIZO a rămas în continuare în asistență, în cadrul operațiunii, a mai precizat ARSVOM.
Miercuri, 30.08.2023, la ora 15:00, Nava SAR PHOENIX, aparținând Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, Constanța, a plecat cu toată viteza spre rada exterioara a Portului Constanța, pentru a acorda asistență unei nave tip general cargo, aflată în pericol de scufundare.
Nava JETMAX 2, sub pavilion Vanuatu, prezenta o înclinare babord 15 grade și pană de curent.
Sub alerta MRCC, în zonă a ajuns și remorcherul BRIZO, aparținând ARSVOM, care de asemenea va sta în asistență, a transmis ARSVOM.
Potrivit Autorității Navale Române, zona de responsabilitate a Centrului Maritim de Coordonare este reprezentată de apele maritime interioare (inclusiv a porturilor), Canalul Dunare – Marea Neagră, căile navigabile ale Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării", marea teritorială, zona contiguă şi zona economică exclusivă.