ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 DIASPORA. "Am considerat că este indecent să iau dreptul unui român, de acolo, să voteze. Am văzut că unii s-au dus în excursii, ca să voteze. E de bun-simț să votezi în țară, dacă se poate", a argumentat ministrul, citat de B1.ro.
Meleșcanu consideră că ”nu este nimeni vinovat pentru situația din străinătate” și că ”e greu să faci față, dacă au venit de zece ori mai mulți”.
”Am promis și primul lucru pe care îl voi face este modificarea prevederilor legale. Îmi asum răspunderea pentru faptul că au votat de trei ori mai mulți oameni, ca în primul tur. E greu să faci față, dacă au venit de zece ori mai mulți (...) De data aceasta, în turul doi, la ora 13.00, la toate secţiile de vot cu probleme din străinătate s-a votat de trei ori şi jumătate mai mult ca în turul întâi, ceea ce dovedeşte că măsurile pe care le-am propus, de fluidizare a votului, au dat rezultate", a spus ministrul de Externe, citat de Mediafax.
Despre faptul că în acest moment se află mii de români la rând, pentru a vota, în diaspora, Teodor Meleşcanu a răspuns:
"Da, dacă au venit de zece ori mai mulţi. Sunt încă oameni în străinătate, la cozi, în toate locurile, deşi s-a votat de patru-cinci ori mai mult decât în turul întâi, cu toate acestea sunt încă oameni. Se fac toate eforturile pentru ca toată lumea să poată vota".
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 DIASPORA. Pe de altă parte, Meleșcanu a ţinut să precizeze că această situaţie nu este în toate oraşele din Europa, ci în câteva locuri, respectiv la Munchen, în Italia la Torino şi la Roma, la Londra, la Paris. Meleşcanu a citit de pe o foaie unde au votat cei mai mulţi români în diaspora:
"În Spania, până la ora 13.00, votaseră 25.000 de oameni, în Italia - 35.000 de oameni, în Republica Moldova - 15.000 de oameni, în Marea Britanie - 5.893, în Franţa - 5.665 de persoane, în Germania - 5.625 de persoane, în Austria - 3.106 persoane iar în Belgia - 4.213 persoane".
"Creşterile au fost între trei şi jumătate la cinci ori mai mulţi în turul doi", a mai spus Teodor Meleșcanu.
Întrebat dacă a propus prelungirea programului, în secţiile de votare din străinătate, Meleşcanu a precizat că a trimis propunerea la BEC, care a respins-o.
„Îmi pare foarte rău pentru ei", a mai spus el, potrivit Adevarul.
În schimb, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a declarat pentru "Adevărul" că, până la această oră, nu s-a primit nicio solicitare din partea MAE.