Potrivit agenției de știri Unian, 141 de state au votat "pentru", cinci "împotrivă", iar 35 s-au abținut.
Printre statele care au votat împotrivă se numără Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord și Eritreea.
De la vot s-au abținut China, India, Africa de Sud, Kazahstan, Pakistan, Iran, Irak, Cuba și Republica Centrafricană.
"Laud aprobarea de către Adunarea Generală a #ONU cu o majoritate de voturi fără precedent a rezoluției care cere ferm Rusiei să oprească imediat atacul perfide asupra 🇺🇦. Sunt recunoscător tuturor și fiecărui stat care a votat pentru. Ați ales partea corectă a istoriei", spune Zelenski, în mesajul său.
1/2 I praise the approval by the #UN GA with an unprecedented majority of votes of the resolution with a strong demand to Russia to immediately stop the treacherous attack on 🇺🇦. I’m grateful to everyone & every state that voted in favor. You have chosen the right side of history pic.twitter.com/1sb0qjxXKs
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 2, 2022
Rusia a început să fie judecată încă de luni, 28 februarie, la Adunarea Generală a ONU, în cursul unei "sesiuni extraordinare de urgenţă" a celor 193 de membri ai săi chemaţi să ia atitudine pentru democraţia şi suveranitatea Ucrainei sau pentru invazia beligerantă decisă de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, relatează AFP.
Reuniunea Adunării Generale a ONU, fără precedent în ultimii 40 de ani, a început cu un "minut de reculegere, rugăciune şi meditaţie" la iniţiativa preşedintelui său, fostul ministru al Afacerilor Externe din Maldive, Abdulla Shahid.
Intitulată "Agresiunea armată neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei", proiectul iniţial al acestei rezoluţii obţinut de AFP, elaborat de europeni în coordonare cu Kievul, "condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei".
Similar unui text americano-albanez co-sponsorizat de peste 80 de naţiuni de pe toate continentele şi respins vineri de Consiliul de Securitate în urma unui veto al Rusiei, acesta cere retragerea imediată a trupelor ruse din Ucraina şi încetarea luptelor. Autorii săi speră să depăşească 100 de voturi în favoarea acestui text, în timp ce la Adunarea Generală nu există drept de veto.
În Consiliul de Securitate, Africa şi America Latină şi-au unit forţele cu Statele Unite şi Europa pentru a denunţa invazia rusă. În Adunarea Generală, susţinătorii obişnuiţi ai Moscovei - Siria, Cuba, China, India... - ar trebui să susţină politica sa sau să se abţină atunci când se va trece la vot.
Poziţia Rusiei cu privire la acest proiect de rezoluţie, după primul său veto de vineri rămâne necunoscută.
De la începutul invaziei sale, Rusia a pledat pentru "legitimă apărare" prevăzută de articolul 51 din Carta Naţiunilor Unite. După ce a desfăşurat zeci de mii de militari în Ucraina şi împrejurimi, echipaţi cu tancuri, avioane de luptă şi nave, Vladimir Putin a evocat duminică implicit ameninţarea de a recurge la arme nucleare pentru a determina Ucraina să capituleze, provocând un val de reacţii din America până în Europa.
De asemenea, Moscova a dat asigurări că va viza doar ţinte militare, o afirmaţie respinsă de Occident şi ONU, potrivit cărora victimele civile şi atacurile asupra infrastructurii civile ar putea echivala cu crime de război.
Argumentul de autoapărare al Rusiei a fost respins categoric atât de către occidentali, cât şi de ONU, care acuză Moscova - şi urmează să facă acest lucru din nou la New York luni - de încălcarea Articolului 2 al Cartei Naţiunilor Unite, care le cere membrilor săi să se abţină de la orice ameninţare şi utilizarea forţei pentru a rezolva o criză.
Rusia se află, de asemenea, în atenţia imediată a ONU la Geneva, unde urmează să aibă loc o dezbatere urgentă în Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU săptămâna aceasta, mai arată sursa citată.