Născut la Oradea, în data de 4 mai 1958, Adrian Berinde suferea de cancer metastazat pe oase, boală grea de care spera să scape în urma unui tratament special la o clinică din Germania. Deși artistul mărturisea, în septembrie, că doctorii nemți au observat o scădere dramatică a numărului de metastaze în urma tratamentului experimental urmat timp de patru luni, starea de sănătate a lui Adrian Berinde s-a înrăutățit din nou, acesta trecând la cele veșnice în cursul nopții trecute.
A trăit "cu, pentru și din pictură"
Povestea tumultoasă de viață a bluesmanului și rockerului Adrian Berinde este demnă de o peliculă, însuși artistul admițând că a fost o fire rebelă încă de mic copil. Absolvent al Școlii de Arte Plastice din Cluj-Napoca, regretatul artist a reușit să fugă din țară în 1982, stabilindu-se în Elveția, la Moudon. Timp de două decenii, “nepricepându-se la vaci și ceasuri”, a făcut ceea ce știa el mai bine. Să picteze. A “trăit cu, pentru și din pictură”, având vernisaje la Lausanne, Estavayer-le Lac, Avry Fribourg sau Paris. A luat chiar premiul I în cadrul unei expoziţii-concurs la Vevey, la care au participat artişti plastici din mai multe ţări.
După mai bine de douăzeci de ani de pictură, Adrian Berinde a început să cocheteze cu poezia, publicând volumul de versuri “Captiv în inutil”, regizând ulterior și o piesă de teatru după nuvela “Salonul 6” a lui Anton Cehov. A revenit în România după “lovitura de stat”, așa cum numea artistul evenimentele din decembrie 1989, lansând primul album la cinci ani distanță de la “primul zâmbet al lui Iliescu”.
A pus bazele celui mai solid studio din Transilvania
Primul CD – Absent (1995), înregistrat la Studioul Taurus din Cluj-Napoca, construit chiar de Adrian Berinde, a fost urmat de alte șapte albume: Negru de fum (1996), Vertical (1997), Captiv în inutil (2001), Albaștri după ploi (2003), Azil (2011), Atât de bine (2015) și Arcan (2017). Despre Studioul Taurus – “biserica unde se creează muzică”, Adrian Berinde spunea, într-un interviu pentru Adevărul, că este “o necesitate acută în peisajul muzical transilvănean, un spaţiu de unde mergeau spre Bucuresti, pe la te miri ce uşi, atâţia artişti talentaţi”.
Trecând peste o grea operație de transplant de ficat, în 2009, Adrian Berinde a susținut sute de concerte de-a lungul anilor, “pe scene mici şi mari, în club, în aer liber, la festivaluri”. A cântat chiar și pe scena faimosului Cirque du Soleil, în Canada, în cadrul spectacolului Varekai. La lansarea volumului “Captiv în inutil”, regretatul Florian Pittiș spunea că Adrian Berinde s-a dovedit a fi un “artist al Renașterii”.
Sursa: monitorulcj.ro