Tribunalul Bacău l-a condamnat, în 23 iunie, la măsura educativă a internării într-un centru educativ pe o durată de 1 an şi 2 luni pe un băiat de 15 ani pentru tentativă la omor şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Adolescentul a fost obligat să îi plătească victimei, un băiat de aceeaşi vârstă cu el, daune morale de 50.000 de lei.
Decizia instanţei nu este definitivă.
Agresorul este elev la Colegiul Tehnic de Comunicaţii „N.V Karpen” Bacău, iar victima este elev la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Bacău, menționează Adevărul.
Cei doi se cunosc din copilărie şi locuiesc în aceeaşi localitate. Între ei a existat o relaţie de amiciţie în cursul şcolii gimnaziale, dar ulterior a izbucnit un conflict, context în care şi-au adresat reciproc cuvinte jignitoare şi ameninţări, iar victima a insistat să se întâlnească pentru a se bate. Pe 16.11.2021, cei doi s-au întâlnit ca să se bată, iar agresorul s-a înarmat cu un cuţit (briceag), de care făcuse rost în ziua anterioară. Victima s-a repezit la fostul său prieten şi l-a îmbrâncit, iar agresorul a scos cuţitul din buzunar şi l-a lovit o singură dată în zona abdominală. După sosirea ambulanţei la faţa locului, agresorul a fost preluat de către un echipaj de jandarmi.
Adolescentul rănit a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, unde i-a fost pus diagnosticul „plagă înjunghiată abdominală cu evisceraţie”. A avut nevoie de 23-25 de zile de îngrijiri medicale pentru a-şi reveni. ”Analizând conduita inculpatului, apreciem că acesta nu are un comportament infracţional structurat, implicarea sa în faptă datorându-se mai multor factori contextuali: provocarea, starea de temere generală, violenţele la care a fost supus în trecut (dacă se face dovada acestora, existând declaraţii contradictorii), tânărul neavând maturitatea fizică şi psihică necesară pentru a gestiona la nivel de conştient acest cumul de factori”, au stabilit judecătorii.
”Având în vedere cele menţionate, dar şi faptul că inculpatul se află la prima abatere penală, considerăm că dispunerea faţă de acesta a măsurii educative privative de libertate a internării într-un centru educativ (art. 124 C.pen.) ar putea conduce la o conştientizare a consecinţelor comportamentului asupra viitorului său şi la reducerea riscului de implicare în noi fapte penale”, este concluzia instanţei de judecată.