Somonul, peşte care se află pe primele locuri în preferinţele cumpărătorilor din România, a fost subiectul unui studiu realizat de către Asociaţia Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor.
Echipa de experţi a analizat conţinutul etichetei de la 42 sortimente de somon, din care 31 sortimente de somon afumat/marinat şi 11 sortimente de somon congelat, care se regăsesc în magazinele româneşti, relatează adevarul.ro
În cadrul studiului s-a descoperit somon de crescătorie colorat cu coloranţi sintetici, dar şi faptul somonul de crescătorie poate conţine pesticide, metale grele şi dioxine!
În fermele piscicole din Norvegia se folosesc anual circa 67.000 tone de substanţe chimice pentru a combate paraziţii peştilor! În majoritatea fermelor piscicole hrana somonilor este formată din făină de peşte, ulei de peşte, soia modificată genetic şi coloranţi artificiali!
O altă concluzie este că un consum ridicat de somon afumat la rece ne poate îmbolnăvi de listerioză! Somonul afumat şi somonul congelat nu este recomandat pentru cei cu intoleranţă la histamină!
Au mai descoperit somon marinat cu glutamat monosodic, somon Carpaccio cu zahăr şi lactat de sodiu, somon afumat cu proteine din lapte, somon afumat cu adaos de zahăr, rondele de somon cu 20% glazură de gheaţă.
Din 100 grame de somon afumat, un adult poate asimila necesarul zilnic de sare! 76% din somonul afumat şi comercializat în România este somon de crescătorie! Numai 12% din somonul afumat sau congelat provine din ferme piscicole certificate, care respectă codurile de bune practici din domeniul pisciculturii! Numai 5% din somonul comercializat în România este certificat BIO!
Ştiaţi ca în unele ferme piscicole din Europa şi SUA se creşte păstrăv somonizat? Somonul de crescătorie nu trebuie consumat de către copii şi femei gravide! În unele ferme piscicole din Europa se creşte somon modificat genetic!