Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat marţi dimineaţa pe blogul personal o investigaţie în care semnalează că în centrul Capitalei se află un focar de răspândire a radiaţiilor, fără ca cineva să fi semnalat acest pericol cu vreun marcaj, deşi Muzeul de Geologie este vizitat constant de copii.
Raportul care stă la baza investigaţiei lui Tolontan datează din mai 2016, şi “a fost păstrat secret de conducerea Muzeului de Geologie şi de către Ministerul Cercetării şi Inovării”, potrivit jurnalistului.
”Zona de depozitare a eșantioanelor fosile (fragmente mamut) din curtea muzeului reprezintă o zonă vulnerabilă și susceptibilă la perturbări semnificative ale fondului natural de radiații, sursa fiind reprezentată de materialul fosil depozitat în condiții de insecuritate fizică și radiologică totală”, se arată în raportul semnalat de tolo.ro. Totuși, se pare că acest raport nu a fost făcut public și nimeni nu a luat nicio măsură până în prezent.
Potrivit tolo.ro la Muzeul Național de Geologie de lângă Piața Victoriei din București, în două zone fuseseră descoperite radiații între de 20 de ori și de 100 de ori mai mari decât în zona interzisă de la Cernobîl. Raportul este semnat și de Gavril Săbău, șeful secției de Interes Național de la Institutul Geologic al României, institut care are muzeul în subordine.
Reacţia ministrului Mediului
O primă reacţie oficială la investigaţia de pe tolo.ro a venit de la viceprim-ministrul și ministrul Mediului, Daniel Constantin, care a dispus constituirea unei echipe mixte din care fac parte reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu și ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, ca urmare a apariției în presă a informațiilor privind nivelul de radiații care ar fi prezent în zona Piața Victoriei.
Specialiștii din cadrul celor două instituții ar urma să se deplaseze pe 14 februarie 2017, cu un laborator mobil pentru măsuratori la fața locului.
"Pot să vă spun doar că radiațiile sunt în limite normale admise"
Totodată, în urma plublicării acestor date, Rodica Tiţa, directorul Muzeului de Geologie, a reacţionat, dezminţind vehement cifrele înaintate de jurnalistul Tolontan pe blogul său.
Astfel, aceasta a precizat că ultima măsurare a nivelului radiațiilor s-a realizat în decembrie anul trecut şi că nu se poate pune problema ca nivelul radiaţiilor să depăşească cu 200 000 de ori nivelul admis.
"Pot să vă spun doar că radiațiile sunt în limite normale admise. Avem un laborator de radiometrie și radiațiile au fost măsurate periodic", a declarat aceasta, pentru Agerpres.
Întrebată despre siguranța grupurilor de vizitatori care trec pragul instituției, aceasta a răspuns: "Chiar facem măsurători în muzeu de față cu dumneavoastră. Nu-i nicio problemă".
Mai departe, Tolontan a revenit cu o erată pe blogul său, şi a corijat erorile publicate în prima formă a articolului publicat pe blog, imediat după ce ziarul a sesizat eroarea de redactare din raportul oficial”, după cum a precizat jurnalistul.
Cu alte cuvinte, jurnalistul anunţase iniţial că la o aruncătură de băţ de miile de oameni care protestează în Piaţa Victoriei împotriva Guvernului Grindeanu, au fost măsurate radiaţii care depăşesc de 200 000 de ori nivelul admis, informaţie eronată provocată de citirea incorectă a cifrelor din raport .
Înlocuira directorului Institutului Geologic Român
Mai mult, în articolul lui Tolontan era anunţat faptul că în urma demarării investigaţiei, directorul Institutului Geologic Român, Gabriel Bindea, a fost a fost destituit acum două zile, după ce în cadrul instituției s-a aflat că jurnaliștii finalizează documentarea și vor publica investigația.
Directoarea Rodica Tiţă s-a pronunţat şi asupra acestui subiect, negând analogia făcută de Tolontan, cum că înlocuirea lui Bindea ar fi fost determinată de ancheta jurnalistică.
Informaţiile care au rămas în picioare în urma clarificărilor şi modificărilor survenite în articolul publicat în formă iniţială nu anulează însă efectele produse de răspândirea radiaţiilor şi cum că acestea ar fi dintre cele mai grave pentru bărbați și femei care lucrează în preajma muzeului de pe Șoseaua Kiseleff sunt grav bolnavi, dar se tem să vorbească. Alţii, umblă prin curtea instituţiei acoperiţi cu o prelată pentru a încerca să se protejeze cu pot.
O greşeală de ortografie
Ancheta lui Tolontan spune că în pivnița muzeului se măsoară o doză de 21.680 microsievert/oră, în timp ce doza normală ar fi de 0,124 microsievert/oră.
Neînțelegerea vine din faptul că cei ce-au elaborat acel raport n-au fost capabili să separe corect cifrele prin puncte și virgulă, ca-n limba română, adică virgula să separe zecimalele de unitățile întregi, iar punctul să fie folosit pentru a separa vizual grupurile de trei cifre. Cei care au elaborat acel raport aveau Word-ul sau Excel-ul setat pe limba engleză, unde situația stă invers, așa că acum puteți citi zeci de știri despre “radiație mai mare decât la Cernobîl” și “bomba nucleară din centrul orașului”.
Altfel spus, este vorba de 21,68 microsievert/oră, douăzeci și unu virgulă șaizeci și opt, nu de 21.680, adică douăzeci și unu de mii, șase sute optzeci de microsievert/oră”, a adăugat acesta pe blogul personal.
Astfel, în interiorul Muzeul de Geologie, mai multe încăperi cu fosile și roci sunt contaminate, iar problema ar fi amplificată de procedeul de depozitare.
Sursa: evz.ro