„Nu știu dacă este o afacere, eu spun că pe bucureșteni îi costă pierderea parcului Bordei din domeniul public al municipiului București și, din această cauză, am analizat cu toată responsabilitatea cele două dispoziții pin care poate au fost restituite. Am constatat că ele sunt nule absolut deoarece, în principal, a fost restituit un teren din domeniul public al municipiului București, teren care făcea parte din domeniul public al municipiului București încă din 1935, urmare unui decret de expropiere al Regelui Carol al II-lea, care a trecut în proprietatea statului toate terenurile din jurul Colentinei, râului Colentina. Acolo era o mlaștină, practic și în vederea amenajării hidrotehnice și pentru agrement a râului Colentina.
Prin decret al regelui, acele terenuri au fost trecute în proprietatea municipiului București, prin decret de expropiere, au făcut și fac parte din domeniul public al municipiului București. Drept urmare, domeniul public pe Contituție este inalienabil, insesizabil și nu poate forma obiectul legilor de reprocedare.
Și eu am fosr mirat să constat că acele două dispoziții ale primarului general nu au fost atacate în instanță și nu au fost supuse niciodată controlului jurisdicțional. Nu știu motivele care au deterninat acest lucru, cert este că, având în vedere consecința restituirii cu o sumă foarte mare pe care municipalitatea o să o plătească unei persoane. Am considerat de datoria mea să verific legalitatea și constatând că sunt elemente de nelegalitate, să sesizez instanțele de judecată care să se pronunțe asupra legalității restituirii unui asemenea teren”, a precizat prefectul Capitalei în emisiunea ”Controversat”.
Amintim că motivul principal pentru care a solicitat anularea dispozițiilor este acela că „terenul restituit a fost expropriat prin Decret Regal, încă din 1935, în favoarea Municipiului București, în scop de utilitate publică, pentru amenajarea râului Colentina și construirea salbei de lacuri pe acest curs de apă. Celelalte motive de nelegalitate ale celor două dispoziții ale Primarului General al Capitalei au fost dezvoltate în cuprinsul celor două acțiuni, care astăzi, 10.06.2022, au fost înregistrate la Tribunalul București, spre competentă soluționare”, se mai arată în comunicat.
Primarul general Nicuşor Dan a anunţat la începutul lunii iunie că a semnat un acord cu familia Constanda pentru a rezolva problema datoriei de circa 125 de milioane de euro pe care municipalitatea o are, prin eşalonarea ei pentru o perioadă de 50 de luni.