Oricine poate fi păcălit de escrocheriile de pe Facebook, precum clasica "Ghici cine ți-a vizualizat profilul?" dar și multe altele, avertizează analiștii comportamentali și psihologii din cadrul Bitdefender.
Un studiu realizat pe parcursul a doi ani de furnizorul de soluții software arată că escrocii infectează milioane de utilizatori Facebook cu scheme cunoscute, prezentate sub altă formă.
O echipă de analiști comportamentali și psihologi a analizat cele cinci categorii de escrocheriiși a concluzionat că nu există un profil al victimei tipice.
"Cele mai mari vulnerabilități apar din cauza unor dispoziții umane generale care îl pot influența pe orice utilizator la un moment dat. Este greu pentru noi, oamenii, să acceptăm comportamentul nostru irațional, sau faptul că ne lasăm pradă impulsurilor pe care le atribuim, în mod normal, celor mai puțin educați ", a spus psihologul Nansi Lungu, Behavior Analyst la Bitdefender.
Cu toate acestea, analiza psihologică a evidențiat o legătură strânsă între victime și lipsa de informare, în special în ceea ce privește modul de funcționare a rețelei sociale Facebook.
Aproape jumătate dintre amenințările cibernetice mizează pe curiozitatea utilizatorilor de a ști cine le-a vizualizat profilul, iar una din trei fraude atrag victimele cu funcționalități pe care Facebook nu le-a implementat încă, precum butonul de "Dislike" sau personalizarea Timeline-ului cu palete noi de culori.
Tombole false, cum ar fi cele cu bilete gratis la Disneyland sau puncte de joc, reprezintă 16.51% din numeroasele escrocherii din ultimii doi ani, în timp de materialele pornografice cu celebrități reprezintă 7.53%. Escrocheriile de pe Facebook fac bani prin chestionare frauduloase sau viruși de tip Troian care fură parole bancare sau din browser.
Deși sunt încă o categorie de nișă, materialele video ce promovează violența câștigă popularitate, avertizează experții în securitate ai Bitdefender.
Escrocheriile de tip "Like and Share" care se folosesc de imagini șocante, precum animale lovite, copii suferinzi și femei torturate reprezintă 1% din totalitatea fraudelor, potrivit studiului. Cel mai recent exemplu este cel în care un material video cu o femeie ucisă de soțul ei pentru că a sărutat alt barbat a infectat utilizatorii cu viruși.
Cele mai populare categorii de escrocherii folosite de criminalii cibernetici pentru a păcăli utilizatorii de Facebook sunt:
Ghici cine ți-a vizualizat profilul?- 45.50%
Noi funcționalități ale Facebook - 29.53%
Escrocherii cu premii - 16.51%
Escrocherii cu celebrități - 7.53%
Materiale video cu atrocități – 0.93%
Bitdefender recomandă utilizatorilor să actualizeze sistemul de operare, soluția antivirus și alte aplicații software pentru a opri hackerii din exploatarea vulnerabilitatilor găsite în sistem. Utilizatorii trebuie să evite să completeze chestionare pe Facebook sau să apese Like sau Share pentru a vizualiza un video.
Pentru a atrage atenția în rândul utilizatorilor de Facebook, Bitdefender a lansat recent și o lista anuală cu cele mai populare 10 scam-uri găsite pe rețeaua socială.
Studiul a analizat 850.000 de escrocherii răspândite în țări precum România, Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Germania, Spania, Franța și Arabia Saudită începând cu octombrie 2012.