Astfel, oamenii care folosesc apă de gură de două ori pe zi sunt cu 50% mai predispuși la apariția prediabetului și a diabetului zaharat, față de cei care iși clătesc gura cu această substanță o singură dată pe zi ori deloc.
"Multe bacterii din gură au rolul de a converti nitratul în nitrit, care ajunge în tractul gastrointestinal în urma inghițirii. Acolo, este transformat în oxid nitric, o substanță care reglează metabolismul, nivelul de energie și pe cel al insulinei. Insulina are funcția de a menține nivelul de zahăr din sânge în limite normei. Atunci când această substanță nu funcționează corespunzător, apare diabetul de tip II", spune Kaumudi Joshipura, profesor adjunct în epidemiologie, la Facultatea de Sănătate Publică de la Harvard.
Din păcate, aproape toate formulele de apă de gură conțin ingrediente care elimină bacteriile bune din cavitatea bucală, scrie unica.md. Cele pe care trebuie să le verifici sunt:
- chlorhexidina,
- triclosanul,
- clorura de cetilpiridinium,
- alcoolul,
- uleiurile esențiale,
- fluorura,
- peroxidul.
Aceste ingrediente cu efect antibacterian nu sunt selective în privința bacteriilor, astfel că le distrug și pe cele menționate mai sus de profesor, care au un rol important in menținerea sănătății metabolice.