AVION PRĂBUŞIT Acesta a spus că una dintre antene a fost găsită ruptă, iar cealaltă este întreagă, fiind sigilată. 'Una dintre antene am găsit-o ruptă. Nu vă pot spune acum dacă această antenă s-a rupt înainte sau la impact. Cealaltă o am întreagă, e sigilată', a declarat Cimpoeru. Acesta a menționat că antena care lipsește este cea din dreapta aparatului, respectiv cea de 406 Herzi.
AVION PRĂBUŞIT 'Am demontat tot ceea ce înseamnă tot sistemul de cablaj, stație, difuzor. Toate erau în stare de funcționare la momentul în care eu le-am decuplat a doua zi. Decuplarea sistemului a fost încercată de reprezentantul ISU care a ajuns la locul accidentului în noaptea de luni. Dânsul a fost cel care, în încercarea de a decupla tot ceea ce înseamnă sistem electric de pe epavă, a încercat să taie firele ca să întrerupă acel sistem de avertizare. A decuplat bateria de acumulator, dar nu a știut că, de fapt, acest sistem are o baterie internă, care, chiar dacă se decuplează tot ceea ce înseamnă energie de la bord, rămâne cuplat, rămâne în avertizare până când este dezactivat', a declarat președintele Comisiei de investigație a cauzelor accidentului aviatic.
AVION PRĂBUŞIT Acesta a menționat că sistemul trimite semnale de avertizare, care sunt primite atât de aeronavele care trec în zonă, cât și de o stație terestră, care nu se află în România. 'Semnalele sunt recepționate în momentul în care sunt emise. Emisia față de aparat, fizic, am văzut că se producea. Problema e că nu vă pot spune acum dacă aceasta putea să ajungă acolo. Vă spun cu certitudine că una dintre antene, antena care lipsește, e cea din dreapta aparatului, e cea de 406 Herzi', a mai spus Cimpoeru.
Întrebat dacă funcționarea acestora însemna o șansă ca aeronava să fie detectată la timp și după ce avionul s-a prăbușit, el a răspuns că nu vrea să intre în amănunte tehnice. 'E un lucru care mă depășește și nu aș vrea să intru în amănunte tehnice acum', a declarat Sorin Cimpoeru.
El a spus că piesele epavei vor fi duse la analiză și expertizate, pentru a se stabili stadiul lor de funcționare.
Vehiculul care transportă epava aeronavei prăbușite luni în Munții Apuseni a plecat joi, în jurul orelor 18, din Horea, unde au fost depozitate temporar după dezmembrarea avionului, spre București.
AVION PRĂBUŞIT Două persoane au decedat și cinci a fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine. Cele șapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului și cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operație de prelevare de organe pentru transplant.
AVION PRĂBUŞIT Epava avionului și victimele au fost descoperite de către localnici din Horea, comună din județul Alba.