"Academia de Poliţie are, cu siguranţă, o strategie privind viitorul lucrărilor de doctorat. Nu vom mai primi în şcoala doctorală decât cadre didactice titular, care se află sub directa coordonare a rectorului Academiei de Poliţie şi, prin pârgiile pe care le avem, vom face în aşa fel încât acele teze de doctorat să nu mai plece din Academia de Poliţie dacă nu respectă rigorile ştiinţifice", a spus rectorul Daniel Torje, potrivit News.ro.
El a precizat că Academia de Poliţie are, din luna martie, un program antiplagiat.
"Avem un program antiplagiat foarte performant, pe care l-am implementat de când sunt eu rector (luna martie, n.r.). În momentul de faţă, ştim că există anumite suspiciuni cu privire la unele lucrări, dar aşteptăm verdictul unor comisii de specialitate. În urma acelui verdict, dat de către comisiile CNATDCU, vom şti să ne îndreptăm spre acei conducători de doctorat care nu respectă etica universitară. Dar nu vom putea face acest lucru decât în momentul în care vom avea o decizie finală legată de acei conducători. Vom respecta legea, indiferent de funcţia autorului lucrării plagiate. Nu este analizată funcţia, ci lucrarea ştiinţifică", a mai declarat, pentru News.ro, rectorul Academiei de Poliţie.
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare mai are în lucru zece dosare de posibil plagiat, anunţa, în 30 iunie, preşedintele Consiliului, Viorel Barbu, după ce CNATDCU a stabilit că Victor Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat şi a dispus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier.
Potrivit lui Barbu, dosarele cu sesizări despre posibile cazuri de plagiat îi vizează pe ministrul Internelor, Petre Tobă, pe fostul vicepremier Gabriel Oprea, fostul ministru al Apărării Mihai Stănişoară, procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu, fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, Loredana-Claudia Radu, Elena Petrescu de la Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, Adela Popescu şi Dumitru Pârvu.
Preşedintele CNATDCU preciza că ultimele dosare, care au ajuns în 30 iunie la CNATDCU, sunt în cazurile primarilor Florentin Costel Pandele şi Robert Sorin Negoiţă, care şi-au luat doctoratul la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza".
Viorel Barbu preciza că va fi făcută o analiză a şcolilor doctorale şi vor fi propuse măsuri stricte pentru conducătorii de doctorat care au "asemenea accidente".
"Este o răspundere pe care ne-o asumăm, nu este plătită, o facem benevol, din timpul nostru. Nu este vina noastră că apar politiceni pe această listă. Pentru doctorat, pentru excelenţă ştiinţifică nu există căi mai scurte, indiferent cine este - că este mare profesor, că este demnitar, că este politician - există aceeaşi exigenţă. Nu facem politică aici. Vom face analiza şcolilor doctorale şi vom propune măsuri stricte pentru conducătorii de doctorat sau şcolile doctorale care au asemenea accidente. Vom începe cu analiza şcolilor doctorale în toamnă", a spus Viorel Barbu.
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat, vineri, că o persoană poate recunoaşte că a plagiat în lucrarea de doctorat, dar titlul de doctor nu i se retrage decât în baza unui verdict al CNATDCU.
Fostul ministru de Interne Radu Stroe, fostul ministru al Apărării Mihai Stănişoară, procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate al lui Traian Băsescu, Daniel Moldoveanu, fostul şef al Comisiei parlamentare de control al SIE Romeo Raicu, fostul ministru al Economiei în Guvernul Ponta Mihail Tudose, fostul primar al Sectorului 2 din Bucureşti Neculai Onţanu, fosta secretară a ex-ministrului de interne Gabriel Oprea Adela Loredana Popescu, nepoata lui Gabriel Oprea şi fosta avocată a lui Victor Ponta, Loredana Radu, au făcut cereri de renunţare la titlul de doctorat obţinut la Academia Naţională de Informaţii a SRI, potrivit România Curată.