Şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a desfășurat, luni, la sediul Ministerului de Interne. Reuniunea a fost prezidată de prim-ministrul Ludovic Orban şi la ea au participat mai mulţi membri ai Guvernului, precum şi şeful DSU, Raed Arafat.
”Domnule premier, s-a votat, prin hotărârea 45 din 2020, propunerea către Guvern a măsurilor care să fie luate în timpul campaniei electorale şi în ziua votului. Aici subliniez aspecte precum permisiunea de a se desfăşura nu numai mitinguri electorale, dar şi demonstraţii, în limita de 100 de persoane maximum şi respectând măsurile stabilite de igienă. Iar la secţiile de vot s-a adăugat, pe lângă măsurile de port mască şi distanţare, s-a adăugat şi obligativitatea alegătorilor, la intrarea şi la ieşirea din secţiile de vot, de a dezinfecta mâinile în secţia respectivă”, a declarat Raed Arafat, la începutul şedinţei de Guvern.
„Pe partea campaniei continuă regulile care în mare parte sunt cunoscute. Numărul maxim rămâne la fel - 50 în interior, 100 - în exterior, portul măștii, triajul observațional, dezinfecția spațiilor. La nivelul secțiilor de vot urmează să fie stabilite prin ordin al Ministrului Sănătății, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne și cu avizul Autorității Electorale, regulile care includ aspecte care privesc accesul, modul în care se va desfășura votul: obligativitatea dezinfectării mâinilor la intarea în secțiile de vot și la ieșire, cartea de identitate va fi introdusă de alegător în sistemul informatic, va fi instruit cum să o facă. Doar la cei care au buletine vechi, din hârtie, procesarea se va face manual, iar operatorul care procesează buletinul va dezinfecta buletinul înainte și după ce manipulează buletinul. Mai sunt și alte reguli care urmează să fie publicate, inclusiv portul măștii obligatoriu la cei din secția de vot și la cei care vin să voteze.
Măsurile celelalte au rămas. Au fost scoase sporturile de contact din partea sporturilor care sunt limitate. Deci la acest moment nu mai figurează sporturile de contact”, a mai spus Raed Arafat.
„În ordinul comun va trebui clarificată procedura pentru cei care sunt bolnavi de COVID sau sunt izolaţi la domiciliu trebuie foarte clară procedura de solicitare a urnei mobile. Pentru că urna mobilă trebuie să le asigure dreptul de vot fie celor izolaţi la domiciliu ca fiind infectaţi, fie sunt carantinaţi pentru că sunt în ancheta epidemiologică ca persoane de contact. Trebuie să le asigurăm solicitarea dreptului de vot. Am văzut că e foarte bună ideea întâi să se ducă urna mobilă la cazurile care necesită deplasarea urnei mobile non-COVID şi abia după aia să se ducă la cei care fie sunt afectaţi, fie persoane de contact”, a afirmat Ludovic Orban.
Anunțul lui Raed Arafat, după ședința de Guvern
”A fost propusă prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. Totodată, au fost mai multe propuneri care se referă la trei aspecte: campania electorală, ziua votului și partea cu organizarea mitingurilor și a demonstrațiilor”, a anunțat șeful Departamentului pentru situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, luni.
„Pe partea campaniei continuă regulile care în mare parte sunt cunoscute. Numărul maxim rămâne la fel - 50 în interior, 100 - în exterior, portul măștii, triajul observațional, dezinfecția spațiilor. La nivelul secțiilor de vot urmează să fie stabilite prin ordin al Ministrului Sănătății, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne și cu avizul Autorității Electorale, regulile care includ aspecte care privesc accesul, modul în care se va desfășura votul: obligativitatea dezinfectării mâinilor la intarea în secțiile de vot și la ieșire, cartea de identitate va fi introdusă de alegător în sistemul informatic, va fi instruit cum să o facă. Doar la cei care au buletine vechi, din hârtie, procesarea se va face manual, iar operatorul care procesează buletinul va dezinfecta buletinul înainte și după ce manipulează buletinul. Mai sunt și alte reguli care urmează să fie publicate, inclusiv portul măștii obligatoriu la cei din secția de vot și la cei care vin să voteze”, a explicat Raed Arafat.
”A fost aprobat un aspect referitor la Ministerul Culturii: excepția de la carantină a echipelor de filmare care au producții în afara țării”, a precizat secretarul de stat.
”Piscinele rămân închise, vom avea o analiză peste 15 zile”, a mai spus Raed Arafat.