Bruxelles a anunțat vineri că acel contract privind livrarea de vaccinuri anti-COVID atât de contestat de mai multe țări a fost modificat. Comisia Europeană a precizat că au fost schimbați termenii contractului, astfel că a fost redus numărul de doze de vaccin livrate și a fost prelungit termenul de livrare.
Comisia Europeană, acționând împreună cu statele membre ale UE și în numele acestora prin intermediul Autorității pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA), precum și cu dezvoltatorii de vaccinuri, BioNTech-Pfizer, au ajuns la un acord pentru a răspunde mai bine evaluării de către statele membre a nevoilor în continuă evoluție în materie de vaccinuri împotriva COVID-19, se arată într-un comunicat al forului comunitar.
Modificările au fost făcute în urma negocierilor dintre dezvoltatorii de vaccinuri, statele membre și Comisie pentru a alinia mai bine strategiile de vaccinare și nevoile în continuă evoluție în materie de sănătate publică din statele membre.
Astfel, livrările de vaccinuri anti-COVID vor fi eșalonate până în 2027, iar cantitatea totală de 450 de milioane de doze care trebuiau furnizate a fost redusă în urma acordului semnat de Bruxelles și producătorul de vaccin BioNTech-Pfizer.
Despre o cifră exactă a livrărilor ce se vor face în următorii 4 ani, Comisia a transmis că „strategiile de vaccinare sau programele de vaccinare sunt concepute şi puse în aplicare de către statele membre". Nici termenii financiari ai Acordului nu au fost făcuți publici.
Acordul Comisia Europeană - BioNTech-Pfizer - modificări ale contractului existent din pandemie:
- o reducere a cantității de doze achiziționate de statele membre în temeiul contractului. În urma plății unei taxe, dozele contractate inițial vor fi convertite în comenzi opționale;
- o prelungire a perioadei de timp în care statele membre vor putea prelua vaccinurile – până la 4 ani de acum înainte;
- posibilitatea de a continua să aibă acces la doze suplimentare până la volumul contractat inițial până la sfârșitul contractului, pentru a răspunde nevoilor, în cazul în care numărul cazurilor crește și situația epidemiologică se deteriorează;
- accesul continuu la vaccinuri adaptate la noile variante de îndată ce autoritățile de reglementare le autorizează.
”Salut călduros acordul la care s-a ajuns împreună cu statele membre și în numele acestora cu BioNTech-Pfizer pentru a adapta oferta de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru a răspunde nevoilor în continuă evoluție. Am reușit să ținem pandemia sub control în mare parte prin vaccinurile și vaccinările noastre. Și, deși COVID-19 nu mai este o urgență sanitară la nivel mondial, rămâne o amenințare cu care probabil ne vom mai confrunta. Prin urmare, este esențial să fim pregătiți pentru anii următori”, a precizat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.
Comisia, alături de statele membre ale UE și compania BioNTech-Pfizer au semnat înainte mai multe modificări ale contractului privind vaccinurile anti-COVID pentru a adapta calendarele de livrare la nevoile statelor membre, prilej cu care a fost stabilit și un spațiu de depozitare central, pentru stocare.
Începând din 2020 și în conformitate cu Strategia UE privind vaccinurile, Uniunea Europeană a investit masiv în producția mondială de vaccinuri împotriva COVID-19. A fost extrem de important să avem vaccinuri cât mai rapid și în cantitatea necesară, fapt care a implicat investiții importante înainte de a ști dacă vreunul dintre aceste vaccinuri va fi eficace, se arată în comunicatul CE.
Un număr mare din aceste vaccinuri au fost utilizate și în cadrul eforturilor de la nivel mondial de combatere a pandemiei. Statele membre au partajat 526 de milioane de doze, dintre care aproximativ 494,4 milioane au fost deja livrate țărilor beneficiare.
În același timp, statele membre trebuie să se asigure în continuare că dispun de stocurile strategice de vaccinuri de care au nevoie pentru a proteja părțile vulnerabile ale populațiilor lor și pentru a face față evoluției epidemiologice potențiale a virusului COVID-19.