Inițial, s-a crezut că celulele inactive sunt neutre, nu mai au o contribuție biologică utilă, însă nu sunt periculoase. Însă, începând de acum zece ani, această opinie a început să se schimbe, scrie The Guardian.
"S-a descoperit că celulele îmbătrânite secretă toxine și chiar au efect negativ asupra noastră," a declarat Peter de Keizer, unul dintre realizatorii studiului.
Curățarea celulelor uzate poate înlătura efectele trecerii anilor au constatat oamenii de știință care au tratat șoarecii cu o substanță care înlătură celulele care au intrat în stare de inactivitate datorită unor degradări ale ADN-ului.
Rezultatele tratamentului pe rozătoare au fost uimitoare: le-a crescut blănița, funcția rinichilor s-a îmbunătățit și au putut alerga de două ori mai departe decât animalele bătrâne care nu primiseră aceeași îngrijire.
Echipa analizează dacă șoarecii trăiesc mai mult și au intenția de a realiza studii de impact asupra oamenilor, cu scopul de a afla dacă îndepărtarea celulelor îmbătrânite ar putea stopa afecțiuni legate de înaintarea în vârstă.
Această cercetare se adaugă unui șir de alte descoperiri care indică faptul că în viitor medicii vor putea trata chiar îmbătrânirea în loc să trateze tot setul de boli pe care aceasta le aduce cu sine, scrie simplegade.ro. Peter de Keizer, savantul de 36 de ani care a condus cel mai recent studiu pe această temă, în cadrul Centrului Medical al Universității Erasmus din Olanda, a declarat că speră ca la vârsta de 65 de ani să mergem o dată la cinci ani la spital pentru a ne face injecția anti-îmbătrânire.