Tragedia s-a produs la slujba Prohodul Domnului din Vinerea Mare. Peste 200 de persoane s-au strâns la bisericuţa din lemn, de doar 48 de metri pătraţi. Pentru că locul era limitat, părinţii au lăsat copiii înăuntru la slujbă, câțiva bătrâni și cântăreții din cor.
Incendiul a izbucnit de la scânteia unei lumânări care a aprins nişte coroane aflate în podul bisericii.
Când au văzut focul, părinţii au dat buzna să-şi salveze copiii, însă, în acelaşi timp uşile erau forţate de cei din biserică care încercau să iasă. Haosul de câteva secunde a avut drept consecinţă 116 morţi, dintre care 90 de copii.
Gheorghe Ene, preot paroh Biserica din Costeşti: „Incendiul din vinerea mare... toți au fost așezați aici la partea de intrare în biserică, pe iarbă”.
Deşi biserica a ars complet, Sfânta Evanghelie, scrisă pe hârtie, a rămas intactă, lucru considerat apoi o minune şi un semn.
ÎPS Calinic, arhiepiscop de Argeş şi Muscel: „Vina este a preotului. Așa este mereu. Știind că e biserica mică și că vine multă lume putea face afară prohodul, e spațiu până la cer”.
Tot atunci şi-a găsit sfârşitul şi învăţătorul satului. Nora sa, astăzi în vârstă de 92 de ani, își amintește poveștile din acea vreme.
Gherghina Ilie: „Soacra mea era tânără, avea 20 de ani, doi copii. Tot tineretul a ars în biserică: copii, elevi, studenți”.
Localnicii spun că atunci au fost multe familii care și-au pierdut câte patru sau cinci copii.
Tragedia din Costeşti a făcut înconjurul lumii. Au venit ajutoare din toată ţara, din Europa, chiar şi din Statele Unite ale Americii. Regina Maria şi principele Mihai au fost alături de părinţii îndureraţi la înmormântarea victimelor.
În Costești, vreme de cinci ani nu s-a mai făcut vreo nuntă şi nu s-a mai jucat vreo horă. În zilele noastre, în a doua zi de Paşte, preotul din Costeşti oficiază o slujbă de pomenire a celor 116 suflete care au pierit acum mai bine de 9 decenii.