Alături de situația critică din sistemul de sănătate, se evidențiază și un pericol iminent în sectorul educațional. Potrivit aceluiași raport al Curții de Conturi, nu mai puțin de 118 școli din România sunt clasificate cu gradul I de risc seismic. Aceasta înseamnă că aceste instituții de învățământ se află în clădiri care pot suferi daune structurale majore în cazul unui cutremur, punând în pericol siguranța elevilor și a personalului didactic.
Spitale în clădiri problematice
În prezent, cele mai multe spitale au fost ridicate în perioada 1900 și 1970, iar 68 de spitale acordă îngrijiri medicale în clădiri construite înainte de anul 1900. Evident, ele nu mai corespund actualelor cerințe pentru derularea unui act medical civilizat și, mai grav, nu mai asigură circuitele obligatorii pentru pacienți, vizitatori, deșeuri medicale etc.
Aceste clădiri care mai sunt spitale doar cu numele nu sunt autorizate ISU, fiind un pericol pentru personalul medical și pacienți. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, aproximativ 45% din clădirile existente în sectorul de sănătate sunt extrem de vulnerabile în cazul unui seism.
Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului “Alessandrescu-Rusescu” din București şi Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă “Sf. Spiridon” Iaşi au în administrare 10 clădiri încadrate în clasa de risc seismic I. Așadar, potrivit specialiștilor, sunt clădiri care riscă să se prăbuşească în caz de cutremur.
Și aceasta în condițiile în care s-au achitat sume ”semnificative” pentru tot soiul de proiecte și studii.
Iată ce mai evidențiază raportul de audit al CCR: ”În perioada 2014-2021, la nivelul unităților sanitare spitalicești publice au fost achitate sume semnificative pentru studii de prefezabilitate/fezabilitate/proiecte și alte studii aferente obiectivelor de investiții, dar care nu au fost puse în operă deoarece nu există o politică/strategie de investiții corelată cu studiile/proiectele de realizat”.
Bomba de calorii și E-uri din bomboanele de Crăciun. Rezultatele alarmante ale unui studiu InfoCons
Și în afara modernizării imobililului Spitalului Clinic de Urgență Iași pentru amenajarea Institutului Regional de Oncologie Iași și a obiectivului de investiții „Construire Spital Orășenesc Mioveni (S+P+6E)”, în rețeaua spitalicească publică din țara noastră, în perioada 2014-2021, nu s-a construit nicio unitate sanitară nouă cu paturi.
În țara noastră, există 368 de unități sanitare cu paturi (spitale): 58 sunt în subordinea Ministerului Sănătății; 31 fac parte din rețeaua altor ministere și 279 de unități sanitare publice cu paturi aflate în subordine locală.
Guvernul dă cu o mână dă și taie cu două
Situația gravă este cunoscută și speranța s-a îndreptat spre finanțarea prin PNRR. Guvernul a ales 27 de spitale care să primească 2,2 miliarde euro prin PNRR, chiar a vorbit despre construirea a 8 noi spitale și despre spitale care vor beneficia de reabilitări. Doar că același Excutiv a tăiat din suma inițială vreo 740 de milioane de euro, cu promisiunea că toate proiectele anunțate vor fi îndeplinite, dar pe bază de credite.
Inițial, au fost 8 spitale regionale, ulterior 3, dar deocamdată nu s-a ridicat niciunul. Până acum, au fost finalizate proiectele și s-a intrat în fața de licitație.
Școli pe cale să se prăbușească
În România , 118 școli sunt încadrate la risc seismic de gradul I. Din cele peste 31.000 de clădiri școlare, doar circa 2.000 au fost expertizate, iar dintre acestea, o treime figurează cu risc seismic de gradele I și II.
Strategia Națională de Reducere a Riscului Seismic vine cu date cutremurătoare: circa 50% dintre elevi și 45% din clădirile de educație sunt expuși unui nivel de hazard seismic mediu.