Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a prezentat, joi, proiectul "Coordonarea naţională a acţiunii de integrare a resortisanţilor ţărilor terţe (RTT) în România", în cadrul căruia peste 2.000 de cetăţeni străini, din afara UE şi SEE, au beneficiat de servicii şi consiliere pentru integrarea în România.
În cadrul conferinţei, Inspectoratul General pentru Imigrări a prezentat cifrele oficiale privind numărul de cetăţeni străini în România. Astfel, o treime din cei aproximativ 60.000 de cetăţeni străini sunt în Capitală, iar alţi 5.000 sunt înregistraţi în Ilfov.
Un număr important de străini înregistrază şi judeţele Constanţa, Timiş, Cluj şi Iaşi, respectiv centrele universitare, unde vin mulţi studenţi din străinătate.
Ana Neamţu a precizat că, în ultima perioadă, România a înregistrat o rată record de admisibilitate (aproximativ 60 la sută) pentru cetăţeni care vin din Siria.
Proiectul OIM a început în iulie 2012 şi va fi implementat până în iunie 2015 în 15 oraşe din România: Bucureşti (inclusiv Ilfov), Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Suceava, Târgu Mureş şi Timişoara.