Este foarte important să urmărești nivelul de colesterol pentru că, dacă are o valoare prea ridicată, te poate predispune la afecțiuni cardiovasculare. Poți schimba unele lucruri cu care te-ai obișnuit fără să renunți la gustul bun, dar cu un efect rapid asupra valorii colesterolului. Nu este vorba despre restricții alimentare drastice, ci despre a învăța cum să alegi alimentele care-ți fac bine. Înainte de a recurge la medicamente pentru a reduce nivelul de colesterol este indicat să-ți modifici dieta. Este mai interesant să devii creativ în bucătărie decât să fii nevoit să iei mereu pastille, așa că încearcă mai întâi soluțiile naturale.
Iată ce obiceiuri trebuie să eviți pentru a ține sub control colesterolul:
1. Nu consumi destule grăsimi sănătoase
„Până de curând se credea că un consum ridicat de alimente care conțin colesterol este dăunător, dar acum se știe că este vorba despre prea multe grăsimi saturate și o cantitate prea redusă de grăsimi nesaturate. Alimentele care conțin grăsimi momo și polinesaturate vor preveni creșterea colesterolului de tip LDL, în timp ce vor crește colesterolul de tip HDL”, explică dr.
Sarah Bedwell, nutriționist. Folosește uleiul extravirgin de măsline cât mai des la salate sau pentru a intensifica gustul legumelor rumenite la grătar. Și uleiul de semințe de floarea soarelui presat la rece te va ajuta să previi acumularea colesterolului „rău”.
2. Alegi cea mai grasă friptură din meniu
Alegi de obicei friptura grasă? Dacă vrei să-ți protejezi inima este mai bine să optezi pentru carnea slabă de vită, de porc sau de curcan. Dacă îți place să gătești acasă, elimină toată grăsimea înainte de a pune carnea la grătar și aruncă grăsimea acumulată după ce carnea este gata. Nu prăji carnea și evită organele precum ficatul sau rinichii, care au un conținut mai ridicat de colesterol.
3. Ocolești peștele
Peștele gras precum somonul, macroul, heringul sau tonul conțin cantități importante de acizi grași de tip Omega-3. Aceste grăsimi sănătoase nu afectează colesterolul de tip LDL, dar sunt foarte utile pentru creșterea colesterolului HDL, reducerea trigliceridelor și echilibrarea tensiunii arteriale.
Este recomandat să consumi cel puțin 3 porții de pește în fiecare săptămână, în special variantele cu mulți acizi grași de tip Omega-3. Somonul se potrivește de minune la salate, burgeri sau paste.
4. Singurul produs lactat pe care îl consumi este laptele condensat de la cafea
Potrivit specialiștilor, creșterea aportului de calciu va favoriza și creșterea colesterolului de tip HDL, corelat cu o scădere a colesterolului de tip LDL. Produsele lactate sunt cele mai importante surse de calciu, brânza maturată având cea mai mare cantitate. Consumă mai des lapte degresat, brânză sau iaurt, ca parte a unui meniu variat, util pentru protecția inimii.
5. Adori prăjelile, produsele de patiserie și alimentele preambalate
Aceste alimente conțin grăsimi trans, care cresc nivelul colesterolului LDL și îl scad pe cel de tip HDL. Principalul indiciu cu privire la conținutul de grăsimi trans ți-l dă lista de ingrediente.
Dacă vezi uleiurile parțial hidrogenate pe listă trebuie să știi că produsul are grăsimi trans. Prăjiturelele, gogoșile, popcornul pentru microunde, prăjelile și margarina sunt principalele surse de grăsimi trans. În loc să mănânci aceste alimente dăunătoare mai bine încearcă să le prepari chiar tu acasă. Înlocuiește uleiurile și margarina din rețete cu sos de mere sau piure de banane.
6. Meniul tău nu conține destule fibre solubile
Dacă ai deja un nivel crescut de colesterol LDL, consumul de alimente bogate în fibre solubile precum fasolea, lintea, cerealele integrale, fulgii de ovăz, fructele și legumele proaspete te poate ajuta să revii la normal. Aceste alimente se combină cu excesul de colesterol și îl elimină din organism. Adaugă fructe și legume la fiecare masă, creează toppinguri din boabe de fasole pentru salate, supe sau pizza și începe-ți ziua cu un mic dejun pe bază de fulgi de ovăz.
Sursa: eva.ro