Cred că ai constatat deja că de-a lungul timpului, studiile despre nutriție se schimbă de la un an la altul. Dacă azi nu e bine să consumi alcool pentru că te îmbătrânește și te îmbolnăvește, mâine s-ar putea să descoperi că e chiar sănătos și tocmai alcoolul prelungește viața. Și exemplele pot să continue în acest sens cu nenumărate studii care se schimbă total trecând de la o extremă la alta.
Un nutriționist citat de publicația independent.co.uk atrage atenția cu privire la câteva dintre cele mai frecvent întâlnite sfaturi alimentare care-ți pot distruge sănătatea:
Iată care sunt sfaturile alimentare pe care nu trebuie să le crezi în totalitate, iar nutriționistul Rhiannon Lambert îți oferă și argumentele de care ai nevoie ca să iei cea mai bună hotărâre pentru sănătatea ta:
1. Nu este sănătos să mănânci prea multe ouă
Mulți oameni evită să consume ouă pentru că au un conținut mare de colesterol despre care se știe că ar crește riscul de boli cardiovasculare. Însă, în ciuda nivelului ridicat de colaesterol din ouă, nutriționistul susține că acestea nu sunt rele pentru inimă și nu generează o creștere a colesterolului. ”Ouăle cresc nivelul colesterolului bun care este asociat cu o scădere a riscului de boli la inimă.
Ele conțin toți aminoacizii esențiali în dozele potrivite, astfel încât corpul nostru poate să folosească toate proteinele din ouă. De asemenea, ouăle sunt extrem de sățioase și dau o senzație de sațietate de lungă durată”, explică nutriționistul citat.
Ouăle sunt sănătoase și au un conținut mare de proteine, grăsimi bune, vitamine, minerale și antioxidanți unici, iar cu acest lucru nu se pot lăuda foarte multe alimente. Asfel că potrivit specialistului, nu este nesănătos să consumi ouă zilnic, în general fiind considerat că trei ouă pe zi nu dăunează cu nimic.
2. Uleiurile vegetale sunt sănătoase
Nutriționistul ține să sublinieze faptul că acest sfat nu este tocmai unul adevărat. Nu orice ulei vegetal este sănătos și nici nu trebuie consumate în cantități mari.
Numeroase cercetări arată că grăsimile polinesaturate scad riscul de boli cardiovasculare, de aceea multă lume consideră că uleiurile vegetale de orice fel sunt bune pentru sănătate. Însă, dacă acestea sunt procesate, nici nu mai contează din ce ingredient sunt realizate, deoarece nu sunt recomandate spre consum.
Dacă vrei să reduci riscul de boli cardiovasculare, consumă alimente bogate în acizi grași omega-3 și optează pentru cantități mici de ulei de măslin/floarea-soarelui/rapiță, însă doar sortimentele presate la rece.
3. Nu este sănătos să mănânci carne
Pe rafturile supermarketurilor găsim carne care este extrem de procesată, iar animalele au fost crescute cu concentrate și hormoni. Prin urmare, da, aceste sortimente de carne nu sunt recomandate pentru consum zilnic, însă nu toată carnea este dăunătoare pentru sănătate, explică nutriționistul.
Specialistul susține că este foarte bine să consumăm carne roșie de calitate o dată ăe săptămână, dacă este preparată simplu și fără să fie prăjită în ulei. Aceasta conține vitamine, minerale, antioxidanți și o mulțime de proteine și grăsimi, fiind importante pentru sănătate. ”Nu există o dietă perfectă pentru toată lumea. Suntem diferiți, iar ceea ce funcționează pentru o persoană s-ar putea să fie total greșit pentru altcineva.
Însă, atunci când elimini în totalitate carnea, trebuie să știi cum să compensezi acest lucru pentru că riști să suferi de carențe nutriționale”, avertizează specialistul.
4. Toate caloriile sunt egale
Multe persoane consideră că atunci când vrei să slăbești trebuie să consumi mai puține calorii. Însă, potrivit specialistului, acest lucru nu este deloc valabil, deoarece este mult mai important să fii atentă la ceea ce mănânci decât la obiceiul de a număra caloriile. ”Diverse alimente sunt digerate în mod diferit, iar ceea ce mâncăm are un impact semnificativ asupra hormonilor care ne ajută să controlăm poftele alimentare, precum și caloriile care sunt arse”, explică nutriționistul.
Dacă vei consuma proteine, vei constata că reziști mai ușor tentațiilor culinare, spre deosebire de situațiile în care consumi calorii din grăsimi și carbohidrați.
Proteinele asigură sațietate mai mare și te fac să te simți sătulă o perioadă mai lungă de vreme.
De asemenea, unele alimente sunt mult mai ușor de consumat în exces spre deosebire de altele. Doar gândește-te cât de rapid ai rade 400 de calorii dintr-o înghețată în comparație cu aceeași cantitate mare de broccoli.
Astfel că este mult mai important să te concentrezi pe alimentele care au un grad de sațietate mai mare, deoarece acestea te ajută să mănânci mai puțin și să slăbești. În această categorie intră cartofii, carnea de vită, ouăle, leguminoasele, legumele, fructele. Și să te asiguri că elimini dulciurile, sucurile și produsele de patiserie și cele procesate.
„Alegerea alimentelor sățioase are un impact major asupra nivelului tău de energie pe termen lung, deoarece caloriile dintr-un ou fiert nu sunt egale cu cele dintr-o gogoașă sau brioșă.
Chiar dacă este important să fii atentă la calorii, este complet greșit să crezi că doar numărând caloriile și consumând orice aliment te va ajuta să slăbești”, avertizează specialistul.
5. Dacă mănânci grăsimi te vei îngrășa
Este complet greșit să mergi după această regulă, deoarece nu toate grăsimile sunt la fel. Și este mult mai nociv să optezi pentru produsele fără grăsimi din supermarket, deoarece așa cum se știe producătorii suplinesc grăsimile prin zaharuri și făină.
Este foarte important pentru sănătate să consumi grăsimi sănătoase, iar acestea te ajută și la slăbit. Însă, grăsimi sănătoase înseamnă să incluzi în dieta ta: peștele gras (macrou, somon), avocado, iaurt integral, nuci și semințe crude, cât și un unt de calitate în cantități moderate.
„Chiar dacă grăsimile bune au mai multe calorii decât proteinele și carbohidrații complecși, dietele bogate în grăsimi sănătoase nu îngrașă”, explică specialistul.
Este foarte important să combini la fiecare masă o sursă de proteine, cu carbohidrați complecși și grăsimi bune, deoarece studiile arată că aceste diete ajută la slăbit și la menținerea unei greutăți normale.
Sursa: eva.ro