Un studiu a analizat relația dintre Pământ și Lună și a arătat că, în urmă cu 1,4 miliarde de ani, zilele aveau în jur de 18 ore. Acest lucru înseamnă că am câștigat de atunci cam 6 ore în plus, adică 0,00001542857 secunde în fiecare an.
Acest lucru se întâmplă pentru că Luna, în mod constant, se mută puțin mai departe de Pământ, astfel încât rotația lui încetinește. „Pe măsură ce Luna se îndepărtează, Pământul este precum o patinatoare care se învârte și încetinește pe măsură ce își întinde brațele”, a explicat geologul Stephen Meyers de la University of Wisconsin-Madison.
Tehnica folosită de cercetători în cadrul studiului se numește astrocronologie. Aceasta conectează datele geologice cu teoriile astronomice, în vederea reconstruirii istoriei Pământului și a Sistemului Solar. Cu ajutorul ei, oamenii de știință pot studia climatul terestru și cum este afectat de alte corpuri din Sistemul Solar.
În prezent, Luna se îndepărtează de Pământ cu 3,82 centimetri pe an. Dacă luăm în considerare că aceasta are 4,5 miliarde de ani și dacă presupunem că rata ei de îndepărtare a fost în mod constant aceeași, asta ar însemna că în urmă cu 1,5 miliarde de ani, Luna ar fi fost sfărâmată în bucăți de forțele de gravitație ale Pământului.