Din păcate, bateriile nu au reușit să țină pasul și sunt zile în care nu izbutesc să susțină activitatea constantă a utilizatorului într-o singură zi. Din punct de vedere tehnologic, bateriile sunt îmbunătățite de la an la an, însă doar pentru a susține performanța mai mare a celui mai recent smartphone, care va avea, în final, tot o autonomie de o singură zi. Până la momentul în care tehnologia va permite crearea de baterii cu o autonomie deosebit de bună, aveți mai jos 10 moduri prin care putem economisi bateria unui smartphone.
1. Opriți telefonul
Airplane Mode
Da, începem cu cea mai evidentă modalitate de economisire a energiei. Toate, absolut toate smartphone-urile au un mod numit ”Airplane Mode” sau ”Mod Avion”. Activați-l pentru momentele în care sunteți în tranzit pentru o perioadă mai lungă, în metrou de exemplu, sau într-o localitate fără semnal. Așa puteți folosi telefonul pentru a citi un articol sau o carte. Știu, mulți nu își permit acest lux, fiind forțați de job să fie disponibili la telefon “chiar și în somn”.
2. Nu lăsați bateria să ”moară”
Low Battery
Bateriile Litiu-Ion nu apreciază faptul că ajung la 1% și acest lucru se poate traduce printr-o durată de viață mai scurtă, deseori bateria ajunge să nu mai reziste nici 6 ore. Din acest motiv, smartphone-ul este setat să avertizeze la 15% că are nevoie de o reîncărcare. La fel se întâmplă și cu bateriile laptop-urilor, fiind construite cu aceeași tehnologie. Litiu-Polymer este o versiune puțin îmbunătățită a lui Litiu-Ion, însă funcționează pe aceleași principii și se supune acelorași reguli.
3. Opriți vibrația telefonului
Smartphone Vibratii
Alerta pe bază de vibrații necesită o mișcare mecanică a unui motoraș de mici dimensiuni din smartphone. Acesta consumă o energie destul de mare pentru a funcționa. Folosiți un ringtone nu foarte deranjant, însă cu o tonalitate sonoră pe care să o auziți. Nici pentru acesta nu este recomandat volumul maxim, astfel nu îi deranjați nici pe cei din jur și economisiți energie.
4. Luminozitatea ecranului
Luminozitate Smartphone
Din nou, unul din elementele cele mai mari consumatoare de energie, ecranul telefonului, este deseori lăsat pe valorile maxime de luminozitate, iar asta din comoditate. Majoritatea smartphone-urilor au un mod automat de reglare a luminozității bazat pe un senzor de lumină. Acesta scade luminozitatea odată cu scăderea luminii din camera în care vă aflați. Este recomandat de asemenea să reglați timpul în care ecranul rămâne aprins după ce nu mai folosiți telefonul, la cel mai scurt timp posibil – 5-10 secunde ar fi optim. Recunosc, al meu era setat la 2 minute. Astfel vă protejați și de ochii curioșilor care se uită în telefon după ce l-ați lăsat pe masă, economisiți și energie.
5. Opriți Bluetooth și localizarea
Bluetooth GPS Smartphone
Modulul Bluetooth și cel GPS sunt din nou elemente cu un consum mare de energie. De preferat ar fi ca acestea să rămână oprite pe parcursul zilei. Sigur, aici intervine din nou comoditatea, atât pentru cei care folosesc căști Bluetooth cât și pentru cei care folosesc aplicațiile de social media sau cele de hărți care necesită localizare. Și aici există mai multe setări, cu diferență între activarea modului GPS intern, respectiv localizarea bazată pe rețeaua de telefonie mobilă, (A-GPS).
Legat de transferul prin Bluetooth, cablul este implicit o alternativă mult mai rapidă. Cât despre WiFi, acesta este singurul capabil momentan de a trece într-un mod de low-power atunci când nu este folosit, și este recomandat să îl lăsați activ pentru a se conecta la rețele cunoscute. Transferul de date prin WiFi este mai economic atât din punct de vedere energie cât și costuri, în comparație cu 3G-ul sau 4G-ul. citeste mai mult pe playtech.ro.