Este o sursă de antioxidanți și enzime benefice, mai puternică decât vitamine si minerale precum vitamina K, vitamina C, potasiul, acidul folic si vitamina B6. În medicina populară, ţelina a fost considerată agent antihipertensiv timp de secole.
Cercetările farmacologice recente se concentrează pe activitatea ei antioxidanta și antiinflamatorie, care ajuta la imbunatatirea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol, precum și la prevenirea bolilor de inima.
Într-un studiu efectuat de farmaciştii Universitatii din Singapore, cobaii au primit timp de opt săptămâni o dietă bogată în grăsimi, apoi li s-a administrat extract de ţelină, iar nivelul de lipide din sânge a scăzut semnificativ. De asemenea, cercetatorii au identificat peste o duzină de tipuri de antioxidanți în ţelină, ceea ce o face utilă pentru tratarea unei game largi de afecţiuni agravate de inflamații: artrita, guta, infecții renale și hepatice, afecțiuni ale pielii, sindromul de intestin iritabil și infecții ale tractului urinar.
Este bogată şi în fibre, iar o ceaşcă plină de cubuleţe de ţelină stimulează digestia şi pierderea in greutate. In plus, cantitatile mari de apă și electroliți pot preveni deshidratarea, iar anumiţi compuşi ai ţelinei acţionează ca un diuretic, reduc balonarea şi îmbunătăţesc funcţia hepatică, vederea şi sănătatea cognitivă. Cei mai mulţi dintre noi ne rezumăm să mâncăm tulpini de țelină, însă frunzele și semințele sunt de asemenea comestibile, şi mai ales sănătoase şi gustoase.
De exemplu, frunzele de țelină dau o aromă excelentă cartofilor prăjiţi sau supelor. Seminţele pot fi găsite fie întregi, fie sub formă de extract, şi au beneficii impresionante de sanatate. Acestea ajuta la reducerea inflamatiei si la lupta împotriva infecțiilor bacteriene.
În unele ţări, semințe de țelină sunt folosite ca şi condiment, strivite, transformate într-un compus uleios utilizat ca agent aromatizant în bucătărie. Un studiu din 2010 arată ca aceasta vegetala contine un tip de etanol util în protejarea mucoasei tractului digestiv de ulcer. De asemenea, cercetătorii cred că ţelina reduce grăsimea periculoasă pe care o stochează ficatul. Şi nu in ultimul rând, extractul de ţelină are un rol important în lupta împotriva cancerului incipient, în special cel de sân, cancerul intestinal si leucemie.