Rusia a testat cu succes noua rachetă balistică intercontinentală RS-28 Sarmat, care poate transporta 12 focoase nucleare pe o distanţă de 10.000 de kilometri, a anunţat vineri Ministerul Apărării de la Moscova, relatează site-ul agenţiei Sputnik, citat de Mediafax.
"Acest nou test efectuat la cosmodromul Pleseţk a confirmat caracteristicile rachetei în timpul fazelor de prelansare şi de zbor iniţial", se arată într-un comunicat al Ministerului.
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Iuri Borisov, a declarat recent că industria naţională de apărare este pregătită să producă un număr mare de rachete balistice intercontinentale Sarmat, pentru a înlocui rachetele învechite Satan. El a menţionat că noua generaţie de rachete poate să lovească portavioane, distrugătoare şi crucişătoare.
Serghei Karakaiev, comandantul Forţelor Strategice Ruse, a anunţat că Rusia va efectua în 2018 de două ori mai multe teste cu rachete balistice decât în 2017.
La 1 martie, în discursul despre Starea Naţiunii din Duma de Stat, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia deţine arme hipersonice care asigură o invulnerabilitate la sistemele de apărare antirachetă şi o rază de acţiune mai mare decât în cazul altor rachete balistice.
RS-28 Sarmat, cea mai mare rachetă balistică intercontinentală rusească de până acum, este dotată cu un focos termonuclear.
Sarmat, scrie Sputniknews, este răspunsul Rusiei la amenințarea scutului antirachetă din Europa. Racheta va intra în producție în anul 2018, potrivit dezvoltatorilor. RS-28 Sarmat va înlocui precedenta familie de rachete balistice intercontinentale, RS-36, care au intrat în serviciu în anii 1970-1980.
Această armă letală are capacitatea de a transporta o încărcătură nucleară de 50 de megatone, de 2000 de ori mai puternică decât bombele de la Hiroshima şi Nagasaki, scrie Daily Mail.
Racheta se poate deplasa cu 7 km pe secundă, cu 16 focoase, şi o rază de acţiune de 10000 de kilometri. Mai concret, această armă le permite ruşilor să şteargă de pe faţa Terrei orice oraş din vestul Europei.
Sputniknews, una dintre portavocile mediatice ale Moscovei, evocă posibilitatea ca RS-28 Sarmat să poată purta o rachetă aflată încă în stadiul de dezvoltare, cunoscută sub numele de Yu-71, sau proiectul 4202.
Yu-71 se poate separa de racheta balistică purtătoare pentru a accelera la viteze de până la Mach 7 și Mach 12. Proiectilul, spun rușii, ar avea capacitatea de a evita scuturile antirachetă pentru a-și atinge ținta.