Comisia Europeană va analiza "cu atenție" modificările Codurilor penale adoptate, miercuri, de Parlamentul de la București, "înainte de a decide următoarele etape", a declarat un purtător de cuvânt al executivului de la Bruxelles, care a avertizat că, dacă preocupările europenilor legate de statul de drept din România nu sunt avute în vedere, Comisia "va trebui să acționeze rapid".
"Suntem la curent cu votul asupra codurilor penale revizuite, care a avut loc, miercuri, în Parlamentul României. Vom analiza cu atenție măsurile adoptate înainte de a decide următoarele etape. Înțelegem că nu au fost promulgate încă și nici nu au intrat în vigoare", a spus acesta, notează HotNews.
Și în trecut, Comisia a fost foarte clară în ceea ce privește poziția sa legată de situația statului de drept în România. România trebuie să repună procesul de reforme în cursul corect. Dacă preocupările noastre nu sunt satisfăcute, Comisia va trebui să acționeze rapid și să utilizeze mijloacele pe care le are la dispoziție, a mai precizat purtătorul de cuvânt.
Reamintim că, miercuri, Codul penal şi codul de procedură penală au primit votul final al deputaţilor, în procedură de urgenţă. Cum PSD și ALDE nu au majoritate în Camera Deputaților, voturile "salvatoare" au venit de la UDMR şi de la foşti social-democraţi, aflaţi acum în tabăra lui Victor Ponta.
Opoziţia a acuzat din nou că schimbările sunt făcute cu dedicație pentru șeful PSD și a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională. Social-democraţii susţin, însă, că nu vor avea nicio şansă la CCR, iar preşedintele Iohannis va fi obligat să promulge actele normative.
Codurile Penale, adoptate. Reacția lui Liviu Dragnea
Liviu Dragnea a afirmat, după votul din Camera Deputaților, că nu s-a adus nicio modificare decât la articolele declarate neconstituționale.
"S-a declanșat procedura de modificare acum multe, multe luni de zile, cu dezbateri și spectacol. Au fost contestate la CCR aceste legi, CCR a spus că o serie de articole nu sunt constituționale și nu pot fi acceptate, o serie de articole trebuie să fie modificate pentru a deveni constituționale, o serie de articole sunt constituționale, fără să fie modificate. Decizia luată de noi, de anul trecut, a fost ca articolele declarate constituționale să continue procedura parlamentară, ca să se închidă o procedură. Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziei CCR. Astăzi, a avut această procedură parlamentară, parțială, că or să atace din nou la CCR niște articole declarate deja constituționale. Deci nu este niciun fel de modificare", a spus Liviu Dragnea.