ALEGERI SUA. După doi ani în care s-a bucurat de o majoritate clară în Congres, Donald Trump se lovește acum de primul obstacol major: opoziția democrată care tocmai a câștigat controlul în Camera Reprezentanților.
Nu a fost un ”val albastru”, așa cum au estimat unii analiști care vedeau o victorie mai amplă a opoziției, dar a fost un rezultat bun pentru democrați și pentru alegătorii lor, care transmit astfel un mesaj președintelui, autorul unui discurs diviziv, radical, care a alimentat ura în societatea americană.
A fost o noapte interesantă, cu prezență masivă la vot, cu rezultate strânse - inclusiv în Florida sau în Texas, unde democratul Beto O'Rourke a fost umăr la umăr cu Ted Cruz - și cu mulți oameni noi și tineri aduși la vot de importanța scrutinului.
Democrații au obținut voturi suplimentare din suburbiile marilor orașe, locuite de alegători educați, care au votat în trecut cu candidații republicani, dar care s-au îndreptat acum spre opoziție, posibil din cauza discursului și a politicilor președintelui. A fost scenariul din Virginia, Illinois, Florida, Colorado, New Jersey, Kansas, dar și din Pennsylvaia sau chiar Texas, un stat ”roșu”.
Pentru Trump, veștile sunt și bune, și rele. Bune pentru că republicanii au obținut totuși victorii numeroase și au păstrat fără probleme Senatul.
Rele pentru că următorii doi ani cu o Cameră ostilă nu se anunță plăcuți. Democrații vor putea acum să blocheze proiectele legislative ale președintelui, vor putea să lanseze noi investigații, prin comisiile din Cameră, și vor putea chiar să deschidă serios subiectul unei eventuale suspendări a președintelui, care necesită o majoritate simplă în camera inferioară a Congresului.
Efectele se vor vedea și în politica externă.
Surse din Congres, citate de Haaretz, au trasat deja o direcție a politicii democrate: o linie mai dură în relație cu Rusia și Arabia Saudită menținerea status quo-ului în relație cu Iran sau China.
O campanie electorală intensă
Donald Trump beneficiază de pe urma unei economii aflate momentan în stare bună, a scăderii ratei șomajului și a optimismului în zona de business, după reforma fiscală majoră operată. El se află însă la un scor destul de mic în sondajele ce indică nivelul de aprobare din partea americanilor - doar 42%.
O temă majoră a mandatului său, migrația, a fost folosită intens de președinte în ultimele zile, în special pe fondul discuțiilor privind coloana de refugiați sud-americani care se îndreaptă spre granița SUA. Încercarea de a-și galvaniza electoratul printr-un discurs radical anti-migranți pare însă să fi avut și un efect invers, în zona alegătorilor democrați.
Ultima dezbatere a izbucnit din cauza unui clip catalogat drept rasist, ce susținea, în mod fals, că democrații au permis accesul în SUA al unui migrant mexican care în 2014 a ucis doi polițiști. Trump a distribuit clipul pe Twitter, dar, în urma scandalului, chiar și Fox News, televiziunea care îl susține pe președinte, a anunțat că suspendă difuzarea lui.
Valul de ură din ultima vreme, manifestat inclusiv prin atacuri armate, cum ar fi cel de la sinagoga din Pittsburgh, au alimentat la rândul lor interesul electoral.
Democrații au încercat în același timp să evite confruntările directe cu liderul de la Casa Albă și s-au concentrat pe teme precum asigurările de sănătate sau inegalitatea socială. Partidul a manifestat de altfel o deplasare spre stânga spectrului politic, odată cu victoria, în alegerile pimare, a unor candidați care pun astfel de teme în prim plan.
Mulți dintre alegătorii care au votat sunt tineri. Este un semn că apelurile făcute de fostul președinte Barack Obama, de Bernie Sanders sau de vedete precum Taylor Swift la adresa adolescenților par să fi avut ecou.
ALEGERI SUA. Realitatea.net v-a oferit întreaga noapte cele mai importante momente ale scrutinului legislativ american, un eveniment cu impact global
UPDATE: Majoritățile celor două partide în Senat, respectiv Cameră, nu sunt clare deocamdată, deoarece multe curse nu sunt încă adjudecate.
UPDATE: Înfrângerea în Camera Reprezentanților nu l-a atins pe Donald Tump, cel puțin nu la nivel retoric. El a anunțat un ”succes formidabil” și a mulțumit alegătorilor, în stilul său binecunoscut.
UPDATE: Două noi victorii la New York îi aduc pe democrați mai aproape de obiectivul minimal. CNN estimează acum că democrații vor obține majoritatea în Camera Reprezentanților.
UPDATE: Alegătorii democrați și republicani s-au prezentat în număr masiv la alegerile legislative de la mijlocul mandatului prezidențial, un scrutin care altădată stârnea mai puțin interes. Sondajele au estimat că 16% dintre alegători au votat pentru prima dată. Mulți dintre aceștia sunt tineri.
Motivul este clar: Donald Trump. Mai multe AICI.
UPDATE: Senatorul Ted Cruz din Texas a câștigat lupta strânsă cu Beto O'Rourke, care, chiar și în condițiile unei înfrângeri, se anunță drept una dintre stelele Partidului Democrat.
Totuși, republicanii au asigurată majoritatea în Senat, așa cum era de așteptat de altfel.
Democrații sunt și ei mai aproape de câștigarea majorității în Camera Reprezentanților.
UPDATE: Revoluția stângii? O socialistă de 29 de ani, cea mai tânără femeie aleasă în Congresul SUA. Este vorba despre democrata Alexandria Ocasio-Cortez. Mai multe, AICI
UPDATE: Republicanii au șanse mari să își mărească majoritatea în Senat după ce au câștigat un fotoliu important în Indiana.
Deși drumul e mai complicat decât sperau, democrații fac pași mici spre câștigarea majorității în Cameră și au mai preluat două mandate din mâinile republicanilor.
UPDATE: Urnele s-au închis în mai multe state, inclusiv New York și mai multe estimări au fost deja făcute. Un lucru este clar: nu avem un ”val albastru” de victorii, democrații nu sunt deocamdată convinși că vor prelua controlul în Cameră, mai au de așteptat numărătoarea voturilor în unele state.
În schimb, republicanii au șanse mari să își sporească majoritatea în Senat. O veste bună pentru democrați totuși: Beto O'Rourke este umăr la umăr cu Ted Cruz în Texas.
Scorul în Cameră: Democrați - 86, Republicani - 86
Scorul în Senat: Democrați - 38, Republicani - 44
UPDATE: Alegătorii tineri (18-29 de ani) au votat masv pentru democrați, cu o marjă de 37%. Pe acest electorat au mizat democrații, pe acești tineri au încercat să îi scoată la vot Barack Obama, Bernie Sanders sau vedete precum Taylor Swift.
UPDATE: Democrații au mai preluat un fotoliu de la republicani, în Cameră, dar mai au nevoie de 21 de astfel de reușite. Victoria a fost obținută de Donna Shalala, la Miami, în Florida.
UPDATE: Florida, mereu un stat imprevizibil. Candidații republicani au preluat conducerea în cursele pentru Senat și pentru postul de guvernator, iar lucrurile se mai pot schimba.
Multă lume stă cu ochii pe Texas, unde Beto O'Rourke pare să se descurce onorabil în fața lui Ted Cruz, într-un stat care nu a mai dat un senator democrat de zeci de ani. De energia generată de această cursă ar putea depinde și o parte din cursele pentru Cameră.
UPDATE: Noi estimări confirmă o serie de victorii democrate în cursele pentru Senat, inclusiv pentru o potențială candidată la președinție, Elizabeth Warren, care și-a menținut fotoliul în camera superioară a Congresului.
Scorul în Cameră: Democrați - 43, Republicani - 45
Scorul în Senat: Democrați - 31, Republicani - 42
UPDATE: Suntem abia la începutul unei lungi nopți, dar democrații se află pe drumul spre preluarea majorității în Camera Reprezentanților. Democrata Jennifer Wexton va prelua fotoliul deținut în prezent de republicana Barbara Comstock în Virginia.
Atenție: democrații trebuie să câștige încă 22 de mandate deținute de republicani în Cameră, pentru a prelua majoritatea.
UPDATE: Bernie Sanders, senatorul independent din Vermont, a fost reales, arată estimările CNN. Este un vot pentru democrați, firește. Democrații au mai reușit să păstreze un fotoliu de senator, cel al lui Tim Kaine, în Virginia.
Democrații conduc și în cursele vitale din Florida, cea pentru Senat, Cameră și pentru postul de Guvernator. Numărătoarea e însă abia la început, dar rezultatele din statul câștigat acum doi ani de Trump le dau încredere democraților.
Scorul în Cameră până acum: Democrați - 25, Republicani - 42
Scorul în Senat: Democrați - 25, Republicani - 20
UPDATE: După ora 02.00, ora României, putem aștepta rezultate din Florida, Georgia, Virginia, Carolina de Sud și Vermont, care ne vor oferi o imagine mai clară a scrutinului.
UPDATE: Primele rezultate ale unei alte curse foarte urmărite pentru un fotoliu în Camera Reprezentanților din partea statului Kentucky îi oferă un avans ușor republicanului Andy Burr în fața democratei Amy McGrath.
În acest timp, republicanul Hal Rogers a fost reales în Camera Reprezentanților în alt district al statului Kentucky. Este un stat care îl susține pe Trump, un stat republican. Totuși, este un rezultat care poate la rândul lui să indice o tendință în scrutinul de azi.
UPDATE: Primele rezultate vin din Indiana, unde republicanul Mike Braun conduce în fața senatorului democrat Joe Donnelly.
Dacă democrații îndrăznesc să spere la un scenariu în care preiau majoritatea în Senat, atunci trebuie să mențină fotoliul deținut în prezent de Donnelly.
Este un stat foarte important, motiv pentru care Trump a venit aici de mai multe ori în campanie.
UPDATE: ”Vom munci, vom lupta și vom câștiga”. Omul care i-a divizat pe cei mai mulți alegători, Donald Trump, a postat acest mesaj pe Facebook, cu 20 de minute înainte ca primele secții să se închidă.
UPDATE: Exit-poll-ul a arătat și temele cu care alegătorii au votat în minte. E simplu.
1. Asigurările de sănătate
2. Imigrația
3. Economia
Pe de o parte, republicanii au o veste bună. Cei mai mulți americani, aproape două treimi, consideră că economia este în stare bună. Vestea mai puțin bună pentru ei, dar excelentă pentru democrați, este că asigurările de sănătate sunt mai imporante în ierarhia de teme ale alegătorilor.
UPDATE: Un exit-poll al CNN arată că, pentru 65% dintre alegători, Trump a fost un factor în alegerea făcută la urne.
26% dintre alegătorii care au votat pentru Camera Reprezentanților îl susțin pe Donald Trump, în vreme ce 39% îl contestă. 33% au răspuns că Trump nu a fost un factor în alegerea candidatului.
Evident, nu putem ști deocamdată dacă acest sondaj efectuat la ieșirea de la urne oglindește clar rezultatele în alegerile legislative. Ar putea fi însă un semnal important că mulți dintre alegătorii prezenți marți au votat pentru democrați.
Un alt rezultat important al exit-poll-urilor: 16% dintre alegătorii chestionați au votat pentru prima dată la aceste alegeri.
Nu în ultimul rând: 58% dintre alegători cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită.
UPDATE: La ora 01.00 ora României avem primele exit-poll-uri pentru cursele din Indiana și Kentucky.
UPDATE: Un lucru important, care trebuie reamintit. Dnald Trump înscrie la capitolul economie, dar per total, partidul său nu reușește să oțină mai multă susținere decât Partidul Democrat. Cel puțin potrivit sondajelor.
Majoritatea cetăţenilor americani susţin modul în care preşedintele Donald Trump, un politician republican, gestionează situaţia economică, dar Partidul Republican nu beneficiază de aceeaşi popularitate, fiind la egalitate cu Partidul Democrat, informează site-ul Axios.com.
Întrebaţi dacă aprobă modul în care preşedintele Donald Trump gestionează situaţia economică şi sistemul locurilor de muncă, 53% dintre alegători au răspuns afirmativ, iar 44% negativ. În rândul simpatizanţilor Partidului Democrat, Donald Trump beneficiază de o susţinere de 17% la acest capitol, 82% dezaprobând politicile sale. Republicanii îl susţin în proporţie de 95%. La nivelul alegătorilor independenţi, politicile economice şi sociale ale preşedintelui sunt susţinute cu un raport de 50% la 46%.
La întrebarea "Ce partid din Congres ar avea politici mai bune în domeniul economiei şi locurilor de muncă?", Partidul Republican (centru-dreapta), al preşedintelui Donald Trump, beneficiază de o cotă de 47%, la egalitate cu Partidul Democrat (centru-stânga), 47%.
UPDATE: La unele secții de votare, alegătorii au stat ore întregi pentru a vota. Este cazul Georgiei. Mai mulți oameni au postat imagini cu ccozile impresionante, pe rețelele sociale.
UPDATE: Primele urne se închid în estul SUA în jur de 18.00 E.T., adică în jurul miezului nopții în România.
Associated Press a anunțat numeroase probleme tehnice la mașinile electronice de vot, dar și secții supraaglomerate în Georgia, Atlanta, Arizona și New York.
La New York, candidata democrată Alexandria Ocasio-Cortez a cerut schimbarea legislației electorale locale, care nu are opiunea votului anticipat sau a celui poștal.
Vremea nefavorabilă din unele state ar putea convinge unii alegători să stea acasă. Important este și faptul că ziua votului este una lucrătoare.
Toate aceste probleme ar putea influența prezența la vot. Ori creștere a prezenței - totuși vizibilă deja la acest scrutin - îi favorizează pe democrați. Republicanii cîștigă de pe urma unei prezențe mai scăzute, spun analiștii.
UPDATE: Prezență masivă la vot. Alegerile desfășurate la jumătatea mandatului preziențial au parte de obicei de o prezență scăzută, dar se pare că nu este cazul acum.
În jur de 40 de milioane de alegători au votat anticipat la legerile legislative parțiale din SUA, cu 45% mai mult decât în urmă cu 4 ani.
În Texas au votat deja 4,9 milioane de alegători, numărul voturilor anticipate fiind mare mare decât cel total al voturilor din 2014 - 4,7 milioane. Democratul Beto O'Rourke (foto, jos) speră să câștige lupta dramatică cu senatorul republican Ted Cruz.
Situația e valabilă și în Nevada, unde 554.000 de oameni au votat anticipat. În 2014, 552.000 de oameni au votat, în total.
ALEGERI SUA: Două Americi foarte diferite
Divizarea profundă a Statelor Unite, un fenomen accelerat după victoria șocantă a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale de acum doi ani, s-ar putea regăsi și în Congresul SUA în urma scrutinului legislativ parțial de marți.
Sondajele și analiștii americani cred că democrații vor câștiga cele mai multe mandate în Camera Reprezentanților, dar că republicanii vor păstra majoritatea în Senat.
Ambele partide au beneficiat de arme electorale redutabile. Atât președintele în funcție cât și Barack Obama au fost implicați în campanie și au participat la mai multe mitinguri.
De altfel, dincolo de orice temă și discuție, scrutinul va reprezenta în mare parte un vot dat de americani asupra celor doi ani cu administrația Trump.
Pe fondul amintitei divizări a electoratului și a unui discurs tot mai intens, prezența la vot se anunță una ridicată, ambele tabere reușind să mobilizeze foarte mulți alegători încă din faza votului anticipat.
ALEGERI SUA. Camera Reprezentanților, șansa democraților
Pentru a obține majoritatea în Cameră, unde toate cele 435 de mandate sunt puse în joc, democrații au nevoie de un câștig net de 23 de mandate. Sondajele, care le oferă un avantaj de opt puncte procentuale la nivel național, arată că acest câștig este posibil.
O serie de alegeri speciale desfășurate în ultimii doi ani și câștigate de democrați confirmă tendința. Iar democrații sunt în avantaj și la capitolul financiar.
Statistica nu iartă nici ea. Din 1946, partidele care controlează Casa Albă au pierdut în medie 25 de locuri în Cameră, la alegerile parțiale.
ALEGERI SUA. Senatul, un pod prea îndepărtat
Doar o treime dintre fotoliile de senatori (35) sunt puse în joc la alegerile de marți, iar democrații au nevoie de un câștig net de două fotolii, greu de realizat.
Cele mai mari șanse de a-i deposeda pe republicani de fotolii le au candidații din Arizona și Nevada, unde sondajele arată lupte echilibrate.
O luptă foarte urmărită are loc în Texas, unde democratul Beto O'Rourke, care pare să fi strâns cei mai mulți bani dn istoria electorală, s-a apropiat spectaculos de mult de republicanul Ted Cruz.
O eventuală victorie a lui O'Rourke ar trimite unde de șoc până la Casa Albă. Interesul se vede în prezența la vot. Numărul voturilor anticipate este mai mare decât numărul total de voturi din 2014.
În același timp însă, democrații ar putea pierde din propriile mandate în Dakota de Nord, Missouri și Indiana.