Evenimentul este umbrit de lupta pentru custodia Coroanei Regale, o instituție care însă, potrivit actelor legale, pare să aparțină unui alt moștenitor, Paul de România. Chiar dacă acesta nu este membru al Casei Nobiliare de Hohenzollern și nici al Casei Regale de România.
Relația nepotului regelui Mihai I cu Alina Binder s-a lovit încă de la început de lupta pentru putere din interiorul Casei Regale. Întâi, Nicolae a fost exclus din familia regală. Acum, înaintea nunții de la Sinaia, mătușa lui Nicolae, Margareta și soțul acesteia au returnat invitația la eveniment fără ca măcar să deschidă plicul. Comportamentul acestora ține în mod evident de frica de a nu pierde custodia Coroanei Regale. Numai că acest pericol vine din altă parte: Paul de România, fiul lui Carol al II- lea.
De-a lungul timpului nu au lipsit, însă, controversele. În urma cărora, Nicolae, fiul Principesei Elena, al treilea în ordinea succesiunii, a fost eliminat de pe listă și i s-a retras titlul de Principe al României.
Istoricii spun, însă, că s-a făcut o confuzie gravă de-a lungul anilor. Primul element important ține de faptul că nu vorbim de o coroană în sensul strict al cuvântului ci de o adevărată instituție a statului. În cazul de față, a statului român.
Rămâne să ne mai întrebăm cine ar fi fost succesorul regelui Mihai, conform legii salice? Dacă statutul Casei Regale ar fi păstrat principiul legii salice, Principesa Margareta, dar şi celelalte fiice ale regelui, nu ar fi avut dreptul la tronul României. Pentru că rudele masculine ale regelui, din Casa de Hohenzollern, trebuiau să aspire la titlul de rege.