Fostul preşedinte Ion Iliescu s-a prezentat luni dimineaţă la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul "Mineriadei", în care este acuzat de crime împotriva umanităţii.
Întrebat de jurnaliştii prezenţi la Parchetul General dacă are ceva să-şi reproşeze legat de evenimentele din 1990, Ion Iliescu a răspuns că "Nu", fără să facă vreun alt comentariu.
Scurte declaraţii a făcut avocatul lui Ion Iliescu la ieşirea de la Parchet: "Nu a dat nicio declaraţie în faţa procurorilor. Fostul preşedinte a căpătat o calitate nouă, aceea de inculpat. Învinuirea o cunoaşteţi, infracţiuni contra umanităţii. Ion Iliescu a luat act, urmează să ne pregătm apărarea. Dosarul a fost redeschis în 2014, trebuie să vedem acum toate materialele din dosar".
Ion Iliescu a declarat şi cu altă ocazie că nu are ce să își reproșeze legat de evenimentele din urmă cu 27 de ani. "Voi fi chemat, voi dialoga, voi răspunde, care este problema?", a afirmat Iliescu, spunând că parchetul cercetează, probabil, în urma primirii unor sesizări.
"Nu este prima dată cînd se agită chestiile astea. Ce dovezi? Dar care este problema? E o chestiune care s-a petrecut în 1990, am trecut peste ea, am avut alternative la guvernarea țării. Vor oamenii să..., probabil au primit ceva solicitări să cerceteze. Să cerceteze, care este problema? Voi fi chemat, voi dialoga, voi răspunde, care este problema? Nu este nicio problemă. Eu știu care este rațiunea redeschiderii discuției, că este o treabă care s-a petrecut acum douăzeci și șapte de ani, dar mă rog. Probabil au primit sesizări, oamenii sunt datori să cerceteze, să ducă lucrurile până la capăt", a declarat Ion Iliescu.
Săptămâna trecută au fost chemaţi la Parchetul General, pentru audieri, omul de afaceri Adrian Sârbu, care are calitatea de inculpat în acest dosar, şi scriitorul Andrei Pleşu, în calitate de martor. Sârbu a fost chemat pentru a i se aduce la cunoștință ultimele detalii din acest dosar, în condițiile în care ancheta se apropie de final.
Ion Iliescu este inculpat în dosarul Mineriadei, alături de alte 17 persoane, între care Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu și alte oficialități din conducerea de stat de atunci. Acuzaţiile sunt extrem de grave, fiind vorba de "infracţiuni împotriva umanităţii".
Procurorii urmează ca în perioada următoare să trimită dosarul în fața instanței. Deja s-au făcut toate cercetările și s-au luat toate declarațiile, iar finalizarea dosarului este așteptată la începutul lunii februarie.
Procurorii au vrut să stea de vorbă și cu oameni de cultură, cu scriitori, regizori, cei care de-a lungul timpului au abordat subiectul Mineriadei și care au strâns foarte multe documente.
Ion Iliescu riscă închisoarea pe viață. Dezvăluirile procurorului Dan Voinea
Procurorul militar Dan Voinea, cel care a instrumentat dosarul Mineriadei, a declarat într-o intervenție televizată după anunțul Parchetului militar de pe lângă ICCJ, că Ion Iliescu riscă închisoarea pe viață: "Pentru acest tip de infracțiune se dă închisoare pe viață", a spus Dan Voinea.
Procurorul militar Dan Voinea, cel care a instrumentat dosarul Mineriadei, a declarat într-o intervenție televizată după anunțul Parchetului militar de pe lângă ICCJ, că Ion Iliescu riscă închisoarea pe viață pentru astfel de încadrare juridică:
„Acuzațiile sunt corecte, soluții de neîncepere a urmăririi penale s-au mai dat în istoria acestui dosar, în 1995, si apoi redeschis pe același motiv. În anul 2000 de asemenea a fost redeschis si apoi închis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Este a treia oară când se redeschide acest dosar pentru crime împotriva umanității. Victimele căzute în timpul Mineriadei sunt victime căzute sub puterea adversarului politic. (...)Pentru acest tip de infracțiune se dă închisoare pe viață", a spus Dan Voinea.
Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme i-au pus sub inculpare în dosarul Mineriadei pe fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, pentru infracţiuni contra umanităţii.
Aceștia mai sunt acuzați de reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.
Toti sunt acuzati ca, in perioada 11 - 15 iunie 1990, au decis, organizat si coordonat un atac generalizat si sistematic, lansat impotriva unei populatii civile, respectiv impotriva manifestantilor din Piata Universitatii si a populatiei din Bucuresti.