Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de ordonanță de urgență prin care vrea să modifice din nou Codul fiscal. Printre modificări se află și această majorare a accizelor pentru benzină și motorină.
La începutul anului, prețul benzinei și motorinei a scăzut, tocmai ca urmare a eliminării acestei supra-accize de 7 eurocenți pe litrul de carburant. Atunci carburanții s-au ieftinit cu aproximativ 40 de bani.
Acum prețurile ar urma să revină la valori asemănătoare.
Calculele arată că o majorare a accizei la benzină cu aproximativ 20% și cu aproximativ 15% la motorină ar duce la o scumpire cu aproximativ 45 de bani/litru.
Acest lucru înseamnă că vor crește costurile de transport ale produselor alimentare, costuri incluse în prețul de la raft.
"Scăderea nivelului accizelor pentru benzine și motorine a vizat în principal contracararea fenomenului de alimentare cu combustibil în alte state membre care practicau niveluri ale accizelor inferioare celor din țara noastră, și prin urmare aveau prețuri la pompă mai scăzute", se arată în Nota de fundamentare publicată pe site-ul Ministerului Finanțelor.
"În prezent, urmare analizei efectuate în ceea ce privește nivelurile accizelor practicate de statele membre, se constată că România are printre cele mai scăzute niveluri ale accizelor, aproape de nivelurile minime prevăzute de legislația Uniunii Europene. Astfel, România a ajuns în iulie 2017 să înregistreze cel mai mic preț al benzinei Euro-95 din Uniunea Europeană (0,997 euro pe litru cu taxe) și al treilea cel mai mic preț pentru motorină (0,977 euro pe litru cu taxe), după Luxemburg (0,955 euro pe litru) și Bulgaria (0,961 euro/litru)", se precizează în document.
"Dacă România are cel mai mic preț din Uniunea Europeană al benzinei cu taxe, când vine vorba de prețul benzinei fără taxe România este pe locul 15 în Uniunea Europeană cu un cost al benzinei mult peste țări producătoare de petrol precum Marea Britanie și Olanda, dar și peste țări precum Austria, Polonia, Bulgaria. Situația este similară și în cazul prețului motorinei fără taxe, România se situează pe locul 17 în Uniunea Europeană ca preț, mult peste țările producătoare de petrol precum Uniunea Europeană și Olanda, dar și peste țări precum Austria, Italia, Polonia, Bulgaria", subliniază Ministerul Finanțelor.