Conform Ministerului Finanțelor Publice, datoriile totale ale Realitatea Media SA sunt de 68 milioane de euro. Dintre acestea, 21 de milioane de euro sunt artificial creeate de binomul Vântu – Schwartenberg. Cei doi au majorat masa credală prin intermediul firmelor E-Boutique KFT și Bluelink Communicazione.
„Acționarii au oferit lichidarea întregii datorii, ANAF a spus nu. Instituția este cauza acestei tergiversări. ANAF nu a vrut nici scoaterea E-Boutique” a declarat Edward Pastia, directorul executiv al Realitatea Media SA.
Alte 27 de milioane de euro sunt datorii la stat. Cu toate acestea ANAF oscilează și calculează greșit aceste sume. Ultima dată, pentru datorii curente, statul a calculat numai 2 milioane de euro.
Ne-prelungirea licenței va face ca ANAF, acționarii Realitatea, creditorii și chiar „fantomele” lui Vântu și Schwartenberg să poată solicita despăgubiri. La cele 68 milioane de euro se vor adăuga sume uriașe legate de împiedicarea desfășurării activității. La un rulaj de peste 5 milioane de euro, Realitatea Media poate solicita despăgubiri de aproape 45 de milioane de euro pentru lipsa licenței de la CNA.
CNA încalcă o lege organică
Refuzul Consiliului Național al Audiovizualului de a prelungi licența Realitatea TV poate avea consecințe dramatice pentru membrii consiliului. Practic, Consiliul este autorizat prin art. 17 din Legea Audiovizualului să „stabilească condițiile, criteriile şi procedura pentru acordarea licențelor audiovizuale analogice şi digitale”.
Astfel, toată discuția se duce în jurul art. 51 din același act normativ. Paragraful spune că o societate comercială poate să ia licență dacă beneficiază de înlesniri sau eșalonări ale datoriilor la stat. Fiind în proces de insolvență, Realitatea se încadrează în această situație.
„Complexitatea acestui caz este dată de acest carusel în justiție prin care a trecut Realitatea Media, pe care nu am adus-o noi în insolvență și de faptul că ne-au fost blocate încercările de a o scoate din insolvență, să plătim datoriile integral” a declarat în fața membrilor CNA, Cozmin Gușă despre dosarul „Realitatea”.
Dacă nu prelungesc licența Realitatea TV, membrii CNA încalcă direct Legea 504/2001 și devin pasibili de abuz în serviciu. Ar fi putut scăpa, la fel ca membrii FRF, dacă încălcau numai Decizia proprie.
CNA s-ar putea îndrepta împotriva membrilor pentru prejudiciu
Chiar dacă votul împotriva licenței pentru Realitatea TV nu ar fi de natură penală, prejudiciul va exista. În acest caz, instituția urmează să fie urmărită în instanță de patronii Realitatea TV, de stat prin ANAF și de alți creditori care nu și-ar mai putea recupera banii.
Deoarece este forate probabil ca instanța să acorde despăgubiri, CNA poate să se îndrepte asupra membrilor pentru a recupera sumele.