Administraţia Donald Trump a atribuit atacurile Iranului.
„Rezerva de petrol din Arabia Saudită a fost atacată. Avem motive să credem că ştim cine este responsabil, dar vom aştepta să aflăm din partea Arabiei Saudite pe cine consideră vinovat de acest atac”, a transmis Donald Trump prin intemediul unui mesaj publicat pe Twitter.
Atacurile care au vizat rafinării saudite au fost comise cu armament iranian şi nu au fost lansate din Yemen, a anunţat luni seară coaliţia internaţională condusă de Arabia Saudită, potrivit agerpres.ro.
„Rezultatele preliminare arată că armele utilizate sunt iraniene, iar acum lucrăm pentru a determina locaţia. Atacul terorist nu a fost lansat din Yemen aşa cum susţin insurgenţii huthi", a declarat colonelul Turki al-Malki, purtătorul de cuvânt al coaliţiei internaţionale conduse de Arabia Saudită care efectuează raiduri aeriene în Yemen.
Iranul a catalogat drept „inacceptabile" acuzaţiile Statelor Unite privind responsabilitatea Teheranului în lansarea atacurilor care au vizat instalaţii petroliere din Arabia Saudită.
Atacurile cu drone care au vizat rafinării din Arabia Saudită afectează aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită, a informat cotidianul Financial Times.
Insurgenţii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat atacurile cu drone care au provocat incendii la centrele saudite de rafinare a petrolului din Abqaiq şi Khurais.
Preşedintele iranian Hassan Rohani consideră că atacurile rebelilor yemeniți asupra Arabiei Saudite sunt justificate. Rohani a declarat că aceştia „nu fac decât să se apere" de bombardamentele saudite.
Atacul din Arabia Saudită. Președintele Iranului: Rebelii s-au apărat
Atacul de sâmbătă, 14 septembrie, a fost revendicat de gruparea rebelă houthi din Yemen, ţară aflată în război şi în care Riadul a intervenit începând cu 2015 în fruntea unei coaliţii militare care susţine guvernul în combaterea revoltei sprijinite de Iran.
Secretarul de stat american Mike Pompeo a apreciat că nu există nicio dovadă că acest "atac fără precedent asupra aprovizionării energetice mondiale" a fost lansat din Yemen, Washingtonul acuzând Iranul că se află la originea acestuia.
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat luni "extrem de îngrijorat de riscul de escaladare" după atacul asupra unor instalaţii petroliere din Arabia Saudită, acuzând Teheranul că "destabilizează întregul" Orient Mijlociu, într-un interviu pentru AFP la Bagdad, citat de agerpres.ro.
Șeful NATO, după atacul din Arabia Saudită: "Iranul, responsabil de destabilizarea întregii regiuni"
După atacurile de sâmbătă, 14 septembrie, Iranul a amenințat că este "gata de război" cu Statele Unite, după acuzațiile privind atacul asupra rafinăriilor din Arabia Saudită.
Atacul a provocat incendii la instalațiile gigantului „Aramco”, ce reprezintă compania petrolieră națională a Arabiei de Sud.
Iranul, "gata de război" cu Statele Unite
Statele Unite au furnizat imagini din satelit și au citat informații ale serviciilor secrete pentru a-și susține acuzațiile privind implicarea directă a Iranului în atacurile asupra instalațiilor petroliere saudite, notează BBC News. Teheranul a negat orice implicare în atacurile revendicate de rebelii Houthi, din Yemen.
EXPLOZIV. Cum a decurs atacul din Arabia Saudită. SUA vin cu dovezi pentru implicarea Iranului