„În cazul infracţiunilor de agresiune sexuală asupra minorilor sau urmate de moartea victimei, făptuitorul va fi obligat să urmeze tratamentul de castrare chimică dacă a beneficiat, prin consimţământul său, de prevederile articolului 218 (Infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale) alineatul 4(1) sau ale articolului 220 (Actul sexual cu un minor) alineatul 4(1)”, potrivit cărora „limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate numai dacă făptuitorul acceptă să urmeze un tratament de castrare chimică”, se arată în proiectul de lege privind combaterea şi prevenirea actelor cu caracter pedofil şi a infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale ale persoanelor, depus de deputatul PSD Cătălin Rădulescu.
Potrivit proiectului de lege înaintat către Senat, tratamentul de castrare chimică se efectuează în secţii specializate, în condiţii de securitate, „în regim spitalizat sau ambulatoriu, pentru continuarea tratamentului în perioada pentru care făptuitorul a acceptat să-l urmeze”.
Rădulescu explică în expunerea de motive cum ar funcţiona castrarea chimică a pedofililor. „Prin măsura de siguranţă propusî şi anume, castrarea chimică, se înţelege inhibarea pornirilor sexuale prin metode chimice a condamnatului găsit vinovat de abuz sexual asupra unui copil minor, în scopul prevenirii unei recidive. Castrarea chimică este reversibilă şi constă în administrarea unor medicamente ce reduc nivelul testosteronului, inhibând astfel dorinţele sexuale. drept urmare, este redus libidoul şi dispar fanteziile deviante ce duc la abuzul minorilor“, arată social-democratul, cunoscut şi ca „deputatul AKM“.
De asemenea, proiectul de lege interzice şi „publicarea de articole în presă sau prin intermediul reţelelor informatice ce implică acţiuni de instigare la violenţă cu privire la persoanele cercetate pentru pedofilie, faptă pedepsită de art. 368 din Codul penal“. În martie 2014, un grup de 27 de parlamentari PSD, printre care Cătălin Rădulescu, fostul premier Sorin Grindeanu şi Florin Buicu (preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor), au propus, printr-o iniţiativă legislativă depusă la Parlament, castrarea chimică a persoanelor care au săvârşit infracţiuni de agresiune sexuală asupra minorilor. Proiectul de lege a fost respins atât de Senat, cât şi de Camera Deputaţilor, votul decisiv fiind dat pe 13 octombrie 2015.