Avocatul Adrian Toni Neacșu a apărat-o în procesul angajărilor fictive pe Bombonica Prodan, fosta soție a lui Liviu Dragnea, iar acum o reprezintă pe Olguța Șefu, fost director executiv adjunct al Direcției pentru Protecția Copilului Teleorman. Alături de avocații lui Liviu Dragnea, el a cerut instanței supreme desființarea sentinței de condamnare și rejudecarea procesului în fond, invocând o nulitate absolută pe motiv că dosarul ar fi trebuit judecat de un complet specializat în cauze de corupție. Adică exact același motiv pe care vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, l-a invocat ulterior în sesizarea către Curtea Constituțională - lipsa completurilor specializate pe fapte de corupție. Se face referire la articolul 29, alineatul (1) din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie: "Pentru judecarea în prima instanță a infracțiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie completuri specializate”.
Avocatul Toni Neacșu a explicat pentru HotNews.ro impactul unei decizii a CCR asupra procesului lui Dragnea, ce efect ar putea avea amânarea pronunțării CCR și ce se va întâmpla mai departe cu acest proces.
CCR prelungește agonia lui Dragnea. Decizia pe completurile de 3 judecători, amânată
"S-ar putea justifica acordarea unui nou termen în instanță pentru a se pronunța Curtea Constituțională"
CCR a amânat pentru 19 aprilie pronunțarea unei decizii, în timp ce următorul termen în procesul lui Dragnea este în 15 aprilie. Teoretic, atunci ar trebui să fie ultimul termen al procesului, la care să fie audiați ultimii doi inculpați - Liviu Dragnea și Olguța Șefu. După acest termen, instanța supremă (completul de 5 judecători) ar urma să pronunțe sentința definitivă.
"Am fost anunțat de instanță că este posibil ca în 15 aprilie să fie ultimul termen de judecată. La acest terme mai sunt de audiat doi inculpați în acest dosar - Liviu Dragnea și Olguța Șefu, după care se încheie administrareea probelor, adică ar urma pronunțarea deciziei definitive. Însă, instanța ne mai poate da un termen pentru a ne formula concluziile, iar noi avocații mai putem invoca cereri", a declarat avocatul.
El spune că avocații apărării iau în calcul să ceară instanței supreme, la termenul din 15 aprilie, să amâne pronunțarea sentinței până la o decizie a Curții Constituționale pe tema completurilor specializate de 3 judecători.
"În principiu, putem cere un termen pentru a se pronunța Curtea Constituțională, pentru că este o legătură direct între acest proces și decizia CCR. Invocăm faprul că decizia CCR ar putea avea efect direct asupra excepției invocate în dosar - am invocat o cerere similară în instanță, adică desființarea deciziei de condamnare de la instanța de fond, pe motiv că nu a fost pronunțată de un complet specializat în fapte de corupție. S-ar putea justifica acordarea unui nou termen în instanță pentru a se pronunța Curtea Constituțională. Instanța poate admite sau respinge o astfel de cerere. Eu, personal, iau în calcul o astfel de cerere către instanță", a explicat Adrian Neacșu.
De asemenea, el spune că o decizie a CCR de constatare a unui conflict constituțional ar avea efect doar asupra dosarelor soluționate de completurile de 3 și aflate încă în curs de judecare, în apel, așa cum este ;i dosarul lui Liviu Dragnea. Potrivit avocatului, există doar în jur de 10 astfel de dosare.