UPDATE: Un prim tsunami a lovit zona de coastă, imediat după miezul nopții (ora României), cu valuri de aproximativ 60 de centimetri înălțime, în zona portului Onahoma.
Ulterior, un tsunami cu înălţimea de 1,4 metri a lovit coasta în zona portului Sendai, din prefectura Miyagi, a anunţat un purtător de cuvânt al Agenţiei Meteorologice Japoneze, citat de NHK. De asemenea, două persoane au fost rănite uşor.
Magnitudinea cutremurului a fost revizuită la 6,9. Inițial a fost anunțat că a avut magnitudinea 7,3.
O celulă de criză a fost înfiinţată de guvern, iar operatorii centralelor nucleare au declarat că analizează datele din instalaţiile lor. La postul naţional de televiziune NHK, ei au subliniat că nu s-a observat deocamdată nicio anomalie şi că oricum toate centralele nucleare din regiune sunt oprite.
În martie 2011, Japonia a fost zguduită de un seism de 9 pe Richter, urmat de un tsunami devastator. Atunci au murit peste 15.800 de oameni, iar centrala nucleară Fukushima a fost puternic afectată. Mii de persoane au fost evacuate din cauza contaminării radioactive.
Avertizarea de tsunami a fost ridicată la aproximativ 4 ore de la producerea seismului.
UPDATE 1.00: Operatorii centralelor nucleare au declarat că analizează datele din instalațiile lor, printre care centralele Fukushima Faiichi, avariată, și Fukushima Daini.
La postul național de televiziune NHK, ei au subliniat că nu s-a observat deocamdată nicio anomalie și că toate centralele nucleare din regiune sunt oprite.
Un val cu înălţimea de 3 metri se apropie de coastă, spun experţii. CNN anunță că postul public de televiziune din Japonia, NHK, a transmis cetățenilor să evacueze zonele în care se află, pentru a fi în siguranță.
UPDATE 00:51. Imaginile pot fi urmărite live, aici.
UPDATE 00.15: Cutremurul a fost urmat de alte replici, cea mai puternica având magnitudine de 5.
Cutremurul s-a simţit şi la Tokyo, la aproximativ 250 de kilometri distanţă de epicentru.
Epicentrul cutremurului a fost localizat la 67 de kilometri nord-est de Iwaki, la o adâncime de 10 kilometri, potrivit USGS.
Un alt seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs, pe 12 noiembrie, în estul Japoniei, fără a se înregistra victime sau pagube materiale, conform unui anunț făcut de Institutul american de geofizică (USGS), transmite AFP.
Japonia, aflată la intersecția a patru plăci tectonice, se confruntă anual cu un mare număr de seisme, dintre care unele foarte puternice. Normele de rezistență aplicate însă în construcții sunt foarte stricte, iar populația este pregătită pentru a reacționa în cazul unui seism puternic, măsuri menite să reducă pierderile de vieți și pagubele materiale.
Japonia a fost lovită de un seism cu magnitudinea 9, urmat de tsunami, în martie 2011, cutremur soldat cu aproximativ 18.000 de victime și care a provocat o catastrofă la centrala nucleară Fukushima, ducând la necesitatea evacuării a mii de persoane din cauza contaminării radioactive.