Redăm, integral, declarația lui Edward Pastia:
,,Așadar, fiţi atenţi un pic:
- postarea trimisă către tolo.ro nu este cea iniţială ci una modificată. A doua, mai exact.
- nu Antena 3 a realizat transmisia ci o companie privată. Postul în cauză a preluat doar "semnalul".
- nu este vorba de cenzură ci de colegialitate. Respect faţă de munca unor colegi. Dealtfel, Dorin Chioţea ar trebui să fie primul care să recunoască faptul că spunea pe post absolut tot ce-i trecea prin cap. Iar uneori greşea. Nu i s-a întâmplat nimic.
- DC nu este analist media. Iar dacă este, atunci este unul slab (vezi pct 2).
- eu nu iau decizii fără să cred în ele. DC uită să menţioneze de câte ori i-am salvat postul în ultimii doi ani şi jumătate. De două ori.
- DC uită să pomenească despre desele email-uri trimise către redacţie, în care își porcăie de-a dreptul colegii, de multe ori fără să aibă habar de "cauze şi condiţii". De fiecare dată am încercat să luăm lucrurile drept "încă o hachiţă a domnului Chioţea".
- DC uită să menţioneze de rating-ul emisiunii pe care o păstoreşte. Păstorea.
- DC nu suflă o vorbă despre faptul că i s-a permis să aibă un al doilea serviciu la Ministerul Tineretului. Şi chiar să invite în emisiunea lui oameni de acolo.
Aş mai dori să fac câteva precizări. Am observat că Dorin Chioţea, sau alţii, fac referire la faptul că am lucrat aproape 14 ani în cadrul Intact. Am toată stima faţă de toţi colegii mei din mass-media. Dar trebuie să ştiţi că sunt acelaşi om care, în noiembrie 2011, împreună cu alţii 102 colegi, ne-am dat demisia din acel trust - printre altele şi în numele libertăţii de exprimare. În momentul în care conducerea de atunci a chemat jandarmii să-mi alunge colegii care își cereau banii datoraţi, nici tolo.ro, nici Dorin Chioţea sau Radu Tudor nu au reacţionat "în numele libertăţii şi corectitudinii". De fapt, nu ne-a apărat nimeni. Eu nu trebuie să-mi justific munca, acei oameni care mă cunosc cu adevărat o pot face. Nu m-am plâns niciodată şi, ca mulţi alţii, am făcut sacrificii sau am tras pe brânci. Şi nu confund agresivitatea cu incisivitatea.
Aa, îi doresc domnului Dorin Chioţea mult succes în încercarea de a deveni şeful FRF'', spune Edward Pastia.
Gerhald Ernst, reporter:
"Nu sunt star tv, nu sunt crainic, nu merg la evenimente mondene. Sunt un reporter. Unul dintre reporterii care a mers ieri la paradă. Am stat în rândul doi, dar sunt mândru de colegii mei. Ieri, la paradă, oamenii de la Realitatea puteau să meargă pe burtă, să spună: noi nu avem aia, nu avem HD, avem insolvenţă. Dar nu au făcut-o. Şi-au văzut de treaba lor şi au încercat să facă bine. Cu puţinul nostru. În timp ce alţii făceau albul la camere, noi încă trăgeam cabluri. S-a înjurat mult până la începutul emisiei. Dar la final, oamenii ăia care înjurau... băteau palma, se îmbrăţişau şi spuneau... bravo, am făcut-o şi pe asta. Au făcut-o ca să fie bine. Că muncesc la Realitatea, de aici îşi primesc salariul, aici îşi petrec jumătate din viaţă. Nu s-au uitat în ograda altora şi nici nu visează la cai verzi pe pereţi. Puteau de mult să plece, dar nu au făcut-o. Şi nici nu merg pe ideea: ziua trece, leafa merge, noi dormim.
Răzvan, operator de platou, îşi dona mănuşile unei colege dintr-o televiziune concurentă. Astăzi, colega spune: "Aproape că degera, dar a preferat să facă un bine. Un adevărat domn". Alex, tehnicianul de pe DSNG, şi-a tăiat mâna în timp ce se lupta cu gheaţa de pe antenă. A înjurat, dar a mers mai departe. Cei de pe car iritau printre teste peste teste. Altul renunţa la trepied şi prefera să ţină camera în mână. Erau cadre mai bune. Laurenţiu, operatorul cu care am fost eu, trăgea de mine să facem mai mult. Şi mai bine", spune Gerhald Ernst.
Bianca Oanea, EOD:
"Gerhald Ernst e ultimul venit printre noi. Putea să fi venit ieri. Nu ai cum să nu observi că datorită oamenilor săi Realitatea reușește să facă lucruri minunate, chiar și așa, fără multe camere, fără HD, fără multe resurse. Cu suflet, cu dorința a fi cel puțin egali. Nu ai cum să nu observi căldura și documentarea Ralucăi Măndoiu, dezinvoltura lui Claudiu. Nu ai nevoie de HD și car cu 10 camere ca să fii cucerit. În zilele obișnuite mă cert cu operatorii. Că parcă n-au făcut suficient. În toate zilele speciale, sunt liniștită. Vor face imposiblul, vom avea cele mai bune imagini. Nu cele mai bune camere, nu cele mai lungi cabluri. Ci cele mai bune idei, cele mai bune realizări. Pentru mine, așa a fost și ieri. Așa va fi și pe 11 decembrie. Așa va fi în fiecare zi importantă. Vor veni apoi aprecierile pentru ceilalți colegi. HD sau nu. Pentru că îmi plac oameni, reportaje sau idei. Și nu mă sfiesc să o spun. Nu mă sfiesc să spun niciodată nimic și asta e deja parte din identitatea mea :) Nu m-a oprit nimeni niciodată să o fac", spune Bianca Oanea.
Rareș Bogdan a declarat că va dona salariul său pe luna decembrie colegilor care și-au sacrificat ziua liberă pentru a asigura trasmisia paradei de Ziua Națională în condiții optime.
Ştefanel, maşinist
"Oameni buni, nu am vrut să intervin, dar nu trebuie să aruncați cu piatra până nu va interesați mai bine, vă zic din propria experienţă cum este cu supărarea aceasta, puneți-vă voi în locul celor care, pe 30 decembrie dimineață, știau că au o socoteală și seara primești un telefon că nu mai putem să vă dăm ceea ce v-am promis și trebuie să vă descurcați singuri de Ziua României. Atunci încep telefoanele în stânga și în dreapta, oamenii sunt plecați pe te miri unde că sunt liberi, aşa se știa, încearcă să-i aduni pe toți, nervii întinși la maxim, multă lume se întoarce din drum spre munte, din drum spre părinți, din drum spre casă, se organizează și începe marea nebunie contra-cronometru. Ajungi în piață, un frig de îngheață apele, vii nepregătit că na, în grabă mai uiți ceva. Pe data de 1 decembrie, Ziua Națională a României, s-a reușit să se facă transmisia aşa cum s-a putut pentru a nu dezamăgi telespectatorii fideli ai acestui post, aşa cum sunt ei obișnuiţi să facă totul din nimic și să se organizeze atunci când le este greu, ca atunci când unii îi dădea afara din propria casă și au reușit ce nimeni în România nu a mai reușit într-un aşa scurt timp, să vină un coleg care a stat acasă la căldură și nu a fost atât de stresat prin telefoane și sa caute soluții să spună că cei de la o televiziune concurentă au fost foarte tari, cum ați reacționa voi ce aruncați cu piatra, l-ați aplauda, l-ați felicita și ia-ți da o primă pentru lipsa de respect faţă de telespectatorii care urmăresc postul la care lucrezi? Dorin, știi că te respect și te stimez, aici nu este vorba de libera exprimare, este vorba de lipsa de respect faţă de acei colegi care au fost acolo și au înghețat ca tu, Dorin, să poţi să mai transmiți dimineață ceva de la paradă, ca tu, Dorin, să poți să le arăți telespectatorilor tăi ce este mai frumos la paradă, aşa cum au putut ei pe grabă și în ultima clipă... Te rog să recunoști că ai greșit și să-ți ceri scuze faţă de toți colegii tăi care au stat în frig noaptea, să găsească un loc mai bun, când toate erau ocupate de celelalte televiziuni, ca să dea dimineață tot ce pot ei mai frumos, ținând cont de condițiile avute, aşa că, Dorin, colegii tăi au fost cei mai buni, cei mai tari și cei mai pricepuți chiar dacă nu au reușit o transmisie foarte bună ca cei pe care îi lauzi tu. Aici este problema, nu la libera exprimare, nu la limitarea de a vorbi liber la televizor, este lipsa de respect faţă de colegii tăi!!!"