Medicii sunt nemulțumiți de subfinanţarea sistemului, de sistemele informatice care nu merg bine şi de birocraţia care îi sufocă. Protestul din fața Guvernului va începe la ora 11 și va dura aproximativ două ore.
"Ne nemulțumesc foarte multe. Sistemele informatice nu merg. Protocoalele de prescriere ne interzic să scriem și medicamente frecvent utilizate. Tot contractul cu Casa este abuziv. Are imixtiuni nepermise în managementul cabinetelor medicale", a declarat la Realitatea TV Rodica Tănăsescu, președintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti.
Sunt câteva dintre motivele care îi scot astăzi pe medici în stradă. Cadrele medicale le cer autorităților să simplifice procedurile birocratice care îi pun pe bolnavi inutil pe drumuri. Medicii vor modificarea legislaţiei şi a sistemelor informatice în aşa fel încât ele să funcţioneze.
La nivel național, există, în acest moment, 11.000 de medici de familie, iar la protest sunt asteptate în jur de două mii de cadre medicale. Ceilalți specialiști vor rămâne în cabinet pentru consultații. În acest demers, și pacienții vor fi alături de medici, pentru că, spun ei, reţeaua de medicină de familie înregistrează un adevărat declin în ultimii ani. În fața problemelor sistemului sanitar, ministrul Sănătății, Florian Bodog, nu are timp de explicații.
În urmă cu două săptămâni, sute de medici de familie au pichetat sediile Caselor Județene de Asigurări de Sănătate, din toată țară, unde au și depus un memoriu prin care aduc la cunoștință propriile revendicări.
Acţiunea de protest este organizată de "Coaliţia Solidari pentru Sănătate", constituită la sfârşitul lunii octombrie şi din care fac parte nouă asociaţii ale medicilor şi pacienţilor: Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Salvaţi Copiii - România, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC), Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative din România (APAN), Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) şi Asociaţia "Mame pentru mame".