Valorile colesterolului dezvăluie de fapt o realitate diferită de cea pe care ai auzit-o de la doctorul tău alopat. Iată câteva dintre cele mai importante aspecte de luat în considerare:
„Întrebarea este de ce anumite persoane au mai mult colesterol în sânge decât altele, şi de ce aceeaşi persoană are valori diferite ale colesterolului în momente diferite ale zilei? De ce diferă valorile colesterolului în funcţie de anotimp? Iarnă valorile cresc, iar vara scad. De ce valorile colesterolului cresc până la tavan după operaţii chirurgicale? De ce cresc când avem o infecţie? Sau după un tratament dentar? Sau când suntem stresaţi? Şi de ce colesterolul revine la valori normale când suntem relaxaţi şi ne simţim bine? Răspunsul la toate aceste întrebări este: colesterolul este o substanţă cu rol de vindecare în organism”, spune dr. Natasha Campbell McBride.
Corpul nostru produce mai mult colesterol că reacţie la o inflamaţie existentă. Deci colesterolul nu e problema, ci de fapt soluţia pe care organismul o adoptă în încercarea de a se autovindeca. Inflamatia pereţilor arteriali este pericolul real şi dacă nu este găsită şi rezolvată cauza, această poate opri circulaţia sanguină către inima sau creier, provocând un atac de cord sau cerebral.
Când nu există destui antioxidanţi în corp, sunt prezenţi radicalii liberi în ţesuturi. LDL se oxidează în corp din cauza consumului de uleiuri şi grăsimi hidrogenate, de uleiuri vegetale rafinate şi râncede, organisme modificate genetic, alimente procesate, alcool şi fumat. Colesterol denaturat se află în extractele de ouă, în laptele praf (adăugat şi la produsele lactate cu grăsimi reduse), în cărnuri şi grăsimi care au fost alterate la temperaturi înalte. Valori ridicate de colesterol LDL pot fi cauzate şi de intoxicarea cu metale grele, chimicale, stres, hipotiroidism disfuncţii renale, conform sfatulparintilor.ro
Colesterol „bun” şi „rău”? Nu există aşa ceva!
LDL (low density lipoprotein) este un transportator al colesterolului, distribuindu-l către diferite părţi ale corpului, acolo unde e nevoie de el. HDL (high density lipoprotein) duce colesterolul înapoi către ficat. LDL şi HDL nu sunt nici bune, nici rele, sunt doar… colesterol.
Valorile colesterolului şi ce înseamnă acestea
Valorile ridicate ale colesterolului în sânge nu spun şi cât colesterol se află în ţesuturi. În momentul în care un organism începe să se vindece şi să-şi corecteze dezechilibrele metabolice, nivelul de colesterol din sânge urcă, pentru că părăseşte ţesuturile! Doctorii simt nevoia să intervină imediat în mijlocul acestui fenomen natural, pentru a „regla cifrele”. În realitate, aceste fenomene temporare nu sunt decât frânturi ale unor „imagini” în mişcare din complexitatea fiziologică a corpului. Nu este suficient să ne uităm doar la valorile scăzute sau crescute ale LDL şi HDL.
Trebuie de asemenea verificată mărimea particulei de colesterol LDL, că şi proteină C reactivă (proteină care se află în sânge şi a cărei valoare creşte că răspuns la inflamaţie). O particula LDL sănătoasă e mare şi „pufoasă”. Ea circulă în mod natural în sistem şi nu creează probleme. Totuşi, când particula LDL devine mică şi densă, nu mai circulă cu uşurinţă şi are tendinţa de a rămâne blocată în mici orificii ale arterelor. Când se întâmplă acest lucru, aşa cum se întâmplă cu multe alte lucruri stagnante, se creează o inflamaţie şi începutul aterosclerozei.