CCR a admis parțial sesizarea privind conflictul dintre premier și președinte. Astfel, președintele Klaus Iohannis este obligat să revoce miniștrii demiși de Dăncilă după plecarea ALDE din coaliție, să numească interimarii și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri.
În același timp însă, Viorica Dăncilă este obligată să vină în Parlament pentru un nou vot de încredere pentru miniștrii plini.
Vezi AICI ce conține DECIZIA CCR cu privire la conflictul Iohannis-Dăncilă. Document integral
Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat, miercuri, în fața judecătorilor CCR, că în momentul în care Viorica Dăncilă a solicitat numirea miniștrilor titulari, coaliția PSD-ALDE era în funcțiune și nu exista semne că s-ar destrăma, iar Klaus Iohannis a blocat activitatea Guvernului.
”În momentul în care prim-ministrul României, în bază prerogativelor constituționale a solicitat președintelui să numească patru miniștri titulari, coaliția PSD-ALDE care susține guvernul actual era în funcțiune,. Nu exista niciun semn că această coaliție s-ar putea destrăma, nu se știe dacă în mod definitiv sau există doar neînțelegeri între partide. Refuzul președintelui de a numi titulari pe aceste ministere în momentul în care coaliția era în funcțiune reprezintă o încălcare de atribuții. Refuzând numirea acestor miniștri, Guvernul a venit cu alte propuneri care din nou au fost respinse prin declarații publico-politice depășind cu mult cadrul unei abordări instituționale între președinte și guvernul României”, a declarat Toni Greblă, în fața judecătorilor CCR, la susținerea punctelor de vedere în urma sesizării Vioricăi Dăncilă a unui conflict între Guvern și Klaus Iohannis, conform Mediafax.
Secretarul general al Guvernului a adăugat că în ultima perioadă există din ce în ce mai des solicitări de tranșare a conflictelor juridice între instituțiile statului, din cauza refului președintelui de a-și exercita atribuțiile constituționale.
UPDATE 10:00. Dezbaterile la Curtea Constituționale au început.
Curtea Constituţională a stabilit ca pe 18 septembrie, ora 10.00, părţile implicate în conflictul juridic între Guvern şi Administraţia Prezidenţială să susţină punctele de vedere. Conflictul a fost sesizat de premierul Viorica Dăncilă după ce Klaus Iohannis a refuzat numirea miniştrilor interimari.
„Cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre prim-ministrul Guvernului României, pe de o parte şi Preşedintele României, pe de altă parte, cerere formulată de prim-ministrul Guvernului României", se arată pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Curţii Constituţionale, publicată pe site-ul instituţiei.
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat în urmă cu mai bine de 10 zile că Guvernul a depus o sesizare la Curtea Constituţională pe tema "crizei miniștrilor interimari", susținând că refuzul președintelui de a desemna alți miniștri în locul celor plecați odată cu ieșirea ALDE de la guvernare încalcă principiul colaborării loiale între instituțiile statului.
Şeful Executivului trimisese, la Cotroceni, nominalizarea ca interimari a lui Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la Relaţia cu Parlamentul, după ieşirea ALDE de la guvernare şi demisia miniştrilor ALDE.
Preşedintele Iohannis a refuzat toate propunerile de remaniere ale Vioricăi Dăncilă, inclusiv pe cele de interimari.
„Este absolut incalificabil modul în care candidatul Iohannis se foloseşte de tribuna oficială a Administraţiei Prezidenţiale pentru a-şi lansa mesajele de campanie. Miercurea trecută refuza nejustificat numirea de miniştri în Guvernul României. O săptămână mai târziu, domnul Iohannis blochează din nou numirea miniştrilor interimari în Guvernul României, refuzând de data aceasta să dea un răspuns. Suntem într-o situaţie fără precedent, o situaţie de confuzie şi dezechilibru generată de comportamentul iresponsabil şi egoist al preşedintelui. Domnul preşedinte Iohannis are obsesia blocajelor. (...) Şi pentru că românii merită să nu fie implicaţi şi sacrificaţi de către preşedinte în numele ambiţiei prezidenţiale, Guvernul României va sesiza Curtea Constituţională pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului", a declarat Viorica Dăncilă la acel moment.
În replică, Klaus Iohannis a explicat că prim-minstrul are obligația să meargă în Parlament pentru a primi un vot de validare a guvernului după ieșirea ALDE din coaliție.