MENIU

Zona aridă din centrul Portugaliei se foloseşte de energia solară

Foto: RTV

Soarele face bine celei mai aride zone a Europei. Este vorba de centrul Portugaliei, unde într-un sat funcţionează cea mai mare centrală solară din lume.

Cele 30.000 de case, tramvaiul, spitalul, serele, primăria şi şcoala din satul Amareleja funcţionează cu electricitate produsă de centrala solară. Nici nu este de mirare, deoarece soarele străluceşte aici 220 de zile pe an. Centrala, alcătuită din 263.000 de panouri, a costat în jur de 260 de milioane de euro. Câştigul este înzecit mai ales pentru mediul înconjurător.

"Cred că Portugalia ar trebui să investească mai mult în astfel de centrale. După cum vedeţi, aceasta este locaţia ideală pentru astfel de uzine. Sunt o sursă de energie nepoluantă, iar noi, aici, avem soare cât încape", a declarat inginerul Jose Antonio Dos Santos.

Localnicii au fost reticenţi când li s-a propus construirea ''uzinei care se alimentează cu soare''. Primarul îşi aminteşte ce muncă de convingere a trebuit să ducă. "Când am început proiectul, am avut parte de reacţii negative din partea populaţiei. Unii au spus că din cauza centralei temperaturile vor creşte şi mai mult, că plantele din jurul ei vor creşte mai încet, ba chiar că nu va mai ploua în zonă", a declarat primarul Manuel Ramalho.

Temerile s-au dovedit nejustificate. Centrala portugheză produce 93 de milioane Kilowaţi pe oră anual. Astfel, este evitată emisia a aproape 90 de tone dioxid de carbon pe an.
Mai multe articole despre:
Portugalia Soare energie solară centrală solară