Un cercetător critică ziarul "The Times" pentru raportul Google-CO2
Un articol în "The Times", din Londra, a generat o furtună după ce fizicianul de la Harvard, Alex Wissner-Gross a fost prezentat ca declarând că o căutare tipică pe Google, pe un PC, generează şapte grame de dioxid de carbon. Problema este că studiul lui Wissner-Gross nu menţionează, nici măcar o dată, numele de Google, potrivit TechNewsWorld.
"Din cine ştie ce motiv, povestea lor asupra studiului se axează pe Google. Munca noastră nu are nimic de a face cu Google. Ne-am concentrat asupra internetului în general, şi am descoperit că o vizită de o secundă pe un site internet generează 20 de miligrame de CO2", a explicat Wissner-Gross.
De unde a pornit atunci povestea cu Google prezentată în "The Times"?
"Nu ştiu de unde au luat aceste statistici", a declarat Wissner-Gross, însă a precizat că orice este online, are un impact asupra mediului. "Cred că toată lumea poate fi de acord cu asta, inclusiv Google", a precizat profesorul.
Google, descris de "The Times" ca "secretos în legătură cu consumul de energie şi amprenta de carbon", a răspuns prompt pe blogul său oficial.
"Ne-am gândit că ar fi de ajutor să explicăm de ce acest număr este prea mare. Google este un motor de căutare tipic, foarte rapid, ce afişează rezultatele în mai puţin de 0.2 secunde. Căutările variază în funcţie de dificultate, dar pentru o căutare medie, serverele lucrează pentru doar câteva miimi de secundă. Împreună cu alte lucruri desfăşurate înainte de a începe căutarea (precum construirea unui index al căutării), se generează 0,0003KW de energie pe cercetare, sau 1KJ. Pentru a compara, un adult mediu are nevoie de o energie de 8.000KJ pe zi din mâncare, aşa că Google foloseşte cam aceeaşi cantitate de energie precum cantiatatea arsă de corpul uman în zece secunde", au precizat cei de la Google.
Google este membru în consiliul noii coaliţii denumite "Climate Savers Computing Initiative", ce doreşte reducerea cu jumătatea a energiei consumate de computere până în 2010. Google a făcut recomandări Statelor Unite ale Americii despre cum ar putea să înjumătăţească consumul de combustibil fosil până în 2030.
În timp ce Wissner-Gross a criticat "The Times" pentru găsirea unei modalităţi foarte uşoare de a vinde ziarul, fizicianul se zbate să creeze un tsunami în presă pentru a face cunoscut site-ul său CO2stats.com, unde se ocupă de educarea oamenilor din punct de vedere a eficienţei energetice pe internet.
Vezi articolul despre amprenta de carbon a motorului de căutare Google.